Руският лидер Владимир Путин защити американския си колега Доналд Тръмп относно обвиненията, че президентът на САЩ е притиснал Украйна да потърси компромат срещу политически съперник. Путин подчерта, че "няма нищо компрометиращо" в стенограмата от разговора, информират АФП и руски медии.

"Не виждам нищо компрометиращо в разговора между Тръмп и (украинския лидер Владимир) Зеленски", коментира Путин телефонния разговор, който предизвика процедура по импийчмънт в САЩ.

Путин се пошегува с фраза на Мей: Много е вероятно да се намесим на избори в САЩ

Путин се пошегува с фраза на Мей: Много е вероятно да се намесим на избори в САЩ

Ще ви кажа под секрет, да, обезателно ще направим необходимото

"Президентът Тръмп се обърна към колега с молба да разследват възможна корупция, свързана с членове на бившата администрация", поясни руският лидер на енергиен форум в Москва. "Всеки държавен ръководител ще направи същото", смята Путин.

"Те вече използват всяко оправдание, за да атакуват президента Тръмп. Сега с Украйна", добави той.

Според него основната причина за разговора е интересът на Тръмп да се разследва корупция на американски представители в Украйна.

Путин каза, че няма против да публикуват негови разговори с Тръмп, защото "няма нищо в тях".

САЩ нямат доказателства, че Иран е атакувал Саудитска Арабия, категоричен Путин

САЩ нямат доказателства, че Иран е атакувал Саудитска Арабия, категоричен Путин

Путин подчерта, че САЩ не са представили доказателства за ролята

Междувременно Путин коментира речта на Грета Тунберг пред ООН.

Можем би ще ви разочаровам, но не споделям общия възторг от речта на Грета Тунберг, коментира той. Президентът отбеляза, че когато младите обръщат внимание на екологичните проблеми, това е правилно.

Но когато някой използва деца и подрастващи за лични цели, това е достойно за осъждане, убеден е Путин.

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.