Бившият специален посланик на САЩ за Украйна Кърт Волкър заяви в американския Конгрес, че украинското правителство е задавало множество въпроси за това защо президентът Доналд Тръмп е спрял военната помощ за Киев, съобщи CNN.

Волкър даде показания при закрито изслушване в рамките на разследването за импийчмънт на президента, предприето от демократите в Конгреса заради опита на Тръмп да принуди украинската страна да разследва сина на политическия му опонент Джо Байдън.

Кърт Волкър е разказал, че лично той е призовал украинското правителство да не се намесва в политиката на САЩ. Това е станало след телефонния разговор от 25 юли между Тръмп и президента на Украйна Володимир Зеленски, при който държавният глава на САЩ е настоял многократно за разследване срещу Хънтър Байдън, съобщи CNN с позоваване на източници, запознати с разследването.

Освен това, по думите на Волкър, украинското правителство е обезпокоено и не разбира защо е отложена планираната среща между Зеленски и Тръмп.

US дипломати към Зеленски - посещение при Тръмп зависи от обещание да разследва Байдън

US дипломати към Зеленски - посещение при Тръмп зависи от обещание да разследва Байдън

Както и ролята на Украйна в американските президентските избори

Дипломатът е заявил също, че е посъветвал адвоката на Тръмп - Рудолф Джулиани, да не се доверява на бившия главен прокурор на Украйна Юрий Луценко като източник на информация по въпроса за Байдън.

Волкър е вторият служител от администрацията на Тръмп, който даде официални показания в рамките на разследването за импийчмънт на президента. Първият, когото разследващите от Конгреса изслушаха, беше изпълняващият функциите на директор на Националното разузнаване Джоузеф Магуайър - той даде показания през миналата седмица.

През близките дни предстои да бъдат изслушани главният инспектор на разузнавателната общност на САЩ Майкъл Аткинсън и експосланичката на САЩ в Украйна Мари Йованович. Тя беше отзована от Тръмп преди края на мандата си. Като причина се посочва несъгласието й с разследването срещу въвличането на Украйна в разследване срещу Байдън-младши.