Демократите от Камарата на представителите в американския Конгрес издадоха призовка за Белия дом, с която изискват в рамките на разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп бъдат предоставени документите, свързани с Украйна, предаде CNN.

Преди това трите комисии, водещи разследването за импийчмънт, изпратиха отделно писмо с искане вицепрезидентът Майк Пенс да предостави документите то украинския казус.

Припомняме, разследването започна, след като стана ясно, че в телефонен разговор от 25 юли Тръмп е настоял пред президента на Украйна Володимир Зеленски украинската страна да разследва сина на Джо Байдън - вероятен съперник на Тръмп в надпреварата за Белия дом през идната година.

Волкър: Украйна питаше защо Тръмп спря военната помощ

Волкър: Украйна питаше защо Тръмп спря военната помощ

Кърт Волкър даде показания в Конгреса…

Конгресът е изпратил призовка и до председателя на надзора в Белия дом Илайджа Къмингс, с искане за множество документи и съобщения, свързани с разговора между двамата президенти, блокирането на американска помощ за Украйна и усилията на личния адвокат на Тръмп - Руди Джулиани, да подтикне украинците да разследват Хънтър Байдън и компанията "Буризма", в чиято управа е бил назначен той.

Съобщава се, че самият Хънтър Байдън също е призован от конгресмените.

Близо 300 агенти от службите и експерти зоват за импийчмънт на Тръмп

Близо 300 агенти от службите и експерти зоват за импийчмънт на Тръмп

Подписите са събрани от организацията National Security Action

"Изразяваме дълбоко съжаление, че президентът Тръмп постави нас и нацията в това положение, но действията му не ни оставиха друг избор, освен да издадем тази призовка", се казва в писмото до Белия дом, подписано от конгресмена от Мериленд Илайджа Къмингс, председателя на комисията по разузнаването на Конгреса Адам Шиф (от Калифорния) и председателя на комисията по външните работи Елиът Енгъл (от Ню Йорк).

По-рано американските медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и обвързването на американска помощ за Киев с предоставяне на компромат срещу Байдън. Впоследствие Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.