Евгений Пригожин, основател на наемническата групировка "Вагнер", предупреди, че Русия може да бъде изправена пред революция, подобна на тази през 1917 г., и да загуби войната в Украйна, ако елитът не я поведе сериозно. Der Standard цитира интервю, публикувано от пресслужбата на Пригожин в Телеграм.

Руският елит е спасил собствените си деца от войната, докато децата на обикновените руснаци гинат на фронта, каза той и предупреждава, че именно това може да доведе до размирици в Русия. "Ако обикновените руснаци продължат да си връщат децата в цинкови ковчези, докато децата на елита се пекат в чужбина, Русия ще бъде изправена пред сътресения, напомнящи за революциите от 1917 г."

Украйна подготвя контраофанзива, целяща да изтласка руските войски обратно до границите отпреди 2014 г., когато Русия анексира Крим, заявява още Пригожин.

Според него Украйна ще се опита да обкръжи Бахмут и да атакува Крим. "Най-вероятно този сценарий няма да е добър за Русия, така че трябва да се подготвим за тежка война", казва той.

"Намираме се в такова състояние, че можем да изгубим Русия по дяволите", каза Пригожин и призовава: "Трябва да обявим военно положение."

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия
Обновена

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия

Лидерът на "Вагнер" за първи път завоалирано отправи упрек и към Путин

Пригожин уверява и че политическите му възгледи са формирани от любов към родината и в служба на Путин.

Той казва, че прякорът, който му е даден - "готвачът на Путин", е глупав, защото всъщност не може да готви. "Месарят на Путин" е по-подходящ, казва Пригожин.

Шут или бунтар - Пригожин показва двете реалности в Русия

Шут или бунтар - Пригожин показва двете реалности в Русия

Неговата дързост разкрива напрежението, което войната оказва върху 23-годишната политическа система на Путин