Среща на прикаспийските държави се провежда днес в Баку, съобщават руски медии.

На срещата участват президентите на Русия Дмитрий Медведев, на Туркменистан Гурбангули Бедримухамедов, на Казахстан Нурсултан Назарбаев, на Иран Махмуд Ахмадинеджат и на Азербайджан Илхам Алиев.

На срещата на „Каспийската петорка" ще бъдат подписани два важни документа - споразумение за безопасност на Каспийския регион и изявление на президенти за безопасността по морето. Текстовете на тези документи се съгласуват от работни групи от 2007 година насам.

Ще бъдат обсъдени и редица въпроси на регионалната и международната политика.

На срещата Медведев ще разговаря с иранския си колега Ахмадинеджат по въпроса за иранската ядрена програма. Отношенията между двете страни се усложниха, след като Русия подкрепи юнската санкция в Съвета за сигурност на ООН по отношение на Иран, а след това се отказа от разполагането на зенитно-ракетен комплекс С-300 в Иран.

На преговорите се планира да бъдат изяснени реалните намерения на президента на Иран по продължаване на диалога със световната общност по ядрената програма.

За готовността за възобновяване в близко време на преговорите с „шесторката" беше обявил външният министър на Иран Манучехр Моттаки предната седмица.

По думите на вицепрезидента на Руската федерация Сергей Приходко значителен обем от сътрудничеството между двете страни не попада под санкциите.

Наред с този въпрос се очаква руският и азербайджанският президент да обсъдят въпроса за Нагорни Карабах.