Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който вчера пристигна в Триполи, определи военната операция в Либия като „успешна  глава от историята на алианса", предадоха информационните агенции.

Мисията приключи на 31 октомври в 23.59 ч., с което беше отменена и забранената за полети зона над страната.

Расмусен се срещна с лидера на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил и с други представители на новата власт, както и с лидери на гражданското общество.

„Вие действахте за това да промените своята история и съдба, ние действахме, за да ви защитим. Заедно постигнахме успех. Либия е свободна." - заяви Расмусен на съвместна пресконференция с Абдел Джалил.

На свой ред главата на преходния съвет изрази благодарност към Расмусен за оказаната на бунтовниците военна подкрепа.

„Операциите на НАТО бяха успешни... въздушните удари бяха прецизни и не засегнаха мирното население, народът на Либия е свидетел на това." - увери Абдел Джалил.

Припомняме, бунтовете срещу режима на Моамар Кадафи, който управлява Либия в продължение на 42 години, продължиха около 9 месеца. Сваленият диктатор беше убит на 20 октомври в околностите на родния си град Сирт.

Забранената за полети зона беше въведена през март т. г., за да защити населението на страната от ударите на войските на Кадафи. Въвеждането на зоната даде основание за провеждането на операцията на НАТО в Либия.