В Рим официално приключи процесът по ратифицирането на Лисабонския договор за реформи в Европейския съюз, който бе подписан от лидерите на страните-членки на Съюза през декември 2007 г. в Португалия.

Това предаде РИА Новости.

Вчера чешкият премиер Ян Фишер донесе във външното министерство на Италия текста на документа, който президентът на Чехия Вацлав Клаус подписа на 3 ноември. Документът бе предаден за съхраняване на външното министерство на Италия, която е страна-депозитор на договора.

Церемонията по предаването на ратифицираните документи се състоя в присъствието на Фишер и италианския външен министър Франко Фратини. Съответният протокол бе подписан от ръководителя на юридическата служба на италианското външно министерство Паоло Гуидо Спинелли и посланика на Чехия в Рим Владимир Завал.

„Това е изключително важен, скъпоценен документ. Сега трябва да направим всичко по силите ни договорът бързо, ефективно и цялостно да встъпи в сила", коментира събитието Фратини.

Той подчерта, че сега е настъпило времето да бъде решен въпросът за назначаването на президента и върховния представител по външната политика на ЕС, длъжности създадени на базата на Лисабонския договор.

Чешката република бе последната страна в ЕС, която подписа договора.

Припомняме, Вацлав Клаус отказа да подпише документа преди Конституционният съд на Чехия да се произнесе. На сутринта на 3 ноември съдът отхвърли жалбата на 17 сенатори.

Договорът от Лисабон беше подписан от европейските лидери в Португалия през декември 2007 година.

Той предвижда редица институционални реформи, чиято основна цел е подобряване на управленската структура на ЕС с оглед на разширяване и оптимизиране механизма на вземане на решения.