Специалният прокурор Робърт Хър е приключил разследването си за това дали президентът на САЩ Джо Байдън е боравил неправилно със секретни документи по време на управлението си като вицепрезидент. Това съобщи в сряда главният прокурор Мерик Гарланд в писмо до Конгреса, цитирано от "Ройтерс".

Гарланд писа до лидерите на съдебните комисии в Камарата на представителите и Сената, че Хър е представил окончателния си доклад на Белия дом и личния адвокат на Байдън, за да даде възможност за коментари.

След прегледа на Белия дом, каза Гарланд, докладът на специалния прокурор ще бъде изпратен на Конгреса. Гарланд каза, че ще направи възможно най-голяма част от доклада публично достояние, в съответствие със законовите изисквания и политиката на Министерството.

Белият дом очаква прегледът да приключи до края на седмицата, каза говорителят на Белия дом Иън Самс.

Разследването се фокусира върху документи, свързани със службата на Байдън като вицепрезидент на президента демократ Барак Обама от 2009-2017 г. и от предишния му мандат в Сената на САЩ. Те бяха намерени в дома и бившия офис на Байдън.

Още класифицирани документи открити в дома на Байдън

Още класифицирани документи открити в дома на Байдън

Някои от тях са още от годините му в Сената

Припомняме, че и водещият съперник на Байдън на изборите през ноември, бившият президент републиканец Доналд Тръмп, е изправен пред федерално обвинение.

То е за запазване на изключително чувствителни документи за национална сигурност в неговия курорт във Флорида след напускане на поста през 2021 г. и възпрепятстване на усилията на правителството на САЩ да ги прибере.