Приключиха парламентарните избори в Кипър, предаде cyprus-mail.com,  Избирателните секции бяха затворени в 18:00 часа местно време.

Още на прага на парламентарните избори бяха поставени два рекорда - за най-голям брой регистрирани гласоподаватели и за най-много кандидат-депутати.

Право на глас днес имаха близо 558 000 избиратели - с близо 15 000 повече от изборите през 2016 г., което е най-големият електорат, регистриран в Кипър на национален вот. Кипърците в чужбина можеха да гласуват само в Гърция и Великобритания - в 6 секции в Атина и Солун, както и в 4 секции в Лондон.

За 56-те места в парламента претендират 658 кандидати - със 165 повече отколкото се състезаваха преди 5 години.

Тазгодишната предизборна кампания бе необичайна и трудна заради действащите противоепидемични мерки, включително забрана за провеждане на масови събития. Строги здравни протоколи бяха прилагани и по време на гласуването днес.

Избирателната активност до 17:00 часа в неделя, е била 56,7% като цяло,  като в Никозия, Ларнака и Лимасол са гласували по-малко хора, отколкото по същото време по време на парламентарните избори през 2016 г. В чужбина са гласували 54,4% (56% през 2016 г.)

Ранните exit poll резултати показват, че седем партии влизат в новата Камара на представителите. Управляващата партия ДИСИ успява да се задържи на първо място, а основната опозиционна сила "Акел" е с близък резултат.