В Тел Авив прозвучаха ПВО сирените, предупреждаващи за възможна ракетна атака, съобщи "Джерусалем пост".

Според вестника сирените са се включили в Тел Авив и в централната част на Израел в 20:05 ч.. Говорителят на Ашкелон, разположен близо до границата с ивицата Газа, заяви, че към Израел са били изстреляни четири залпа, но нито един от тях не е достигнал целта.

Израелската армия призова гражданите да вземат предпазни мерки, докато не бъде официално обявено прекратяване на огъня. "Това не е приключило, докато не спре този ракетен обстрел", се казва в изявление на армията.

Над 580 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Над 580 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Ескалация на напрежението

По-рано през деня министър-председателят на страната Яир Лапид заяви, че всички цели на израелската военна операция в ивицата Газа са постигнати и е безсмислено да се продължава.

По-рано "Ройтерс" съобщи, че египетски посредници са предложили да обявят примирие в ивицата Газа от 19:00 ч. по Гринуич (22:00 ч. българско време), на което Израел е отговорил положително. По-късно агенцията уточни, че представителите на Газа също са се съгласили на примирие, но са заявили, че то ще започне в 17:00 ч. по Гринуич (20:00 ч. българско време).

Споразумението е постигнато с посредничеството на Египет. Това е най-сериозната ескалация на напрежението от повече от година насам.

Най-малко 9-ма палестинци убити при израелска атака срещу Газа

Най-малко 9-ма палестинци убити при израелска атака срещу Газа

Убит е командир на бригадата "Кудс" - Тайсир Ал Джабари

При израелски ракетен удар беше убит втори високопоставен военен командир на палестинската групировка "Ислямски джихад".

Загинали са общо 31 палестинци, сред които и шест деца. Почти 600 ракети са изстреляни по Израел, включително и срещу Ерусалим от петък насам, когато еврейската държава обяви операцията срещу палестинците.