Израелските военни нанесоха смъртоносни удари срещу цели на Палестинския ислямски джихад в Газа, съобщи Си Ен Ен.

От Палестинския ислямски джихад обявиха в специално изявление, че един от техните висши лидери - Тайсир Ал Джабари, е бил убит при израелския удар.

Той е бил командир на бригадата "Кудс", въоръженото крило на Ислямски джихад и член на нейния Военен съвет.

От Палестинското министерство на здравеопазването съобщават, че най-малко деветима души са загинали, като сред тях има и 5-годишно момиче. Други 55 души са ранени.

Газа отново изстреля ракети по Израел

Газа отново изстреля ракети по Израел

Няма данни за жертви и щети

От израелската армия обявиха, че военната операция, наречена "Зазоряване", е била насочена срещу Ислямския джихад - организация, смятана за по-малката от двете основни въоръжени групировки в Газа. В районите около града е обявена "специална ситуация", тъй като се очаква ракетен обстрел или други ответни атаки от страна на палестинците, посочва говорител на израелската армия.

От Палестинския ислямски джихад се заканиха да отговорят на смъртоносната атака. "Всички средства, с които разполага палестинската съпротива, независимо дали в Газа или извън нея, са в бойна готовност да бъдат приведени в действие" - посочи неговият говорител Дауд Шехаб в ефира на "Ал Джазира".

"Ще отговорим с цялата си сила. Няма да кажем как, но е неизбежно" - категоричен бе Шехаб.

Хамас, групировката, която контролира Газа, осъди израелските действия.

"Израелският враг, който започна ескалацията срещу Газа, извърши ново престъпление. Той трябва да си плати цената и да понесе пълна отговорност за това" - обяви говорителят на Хамас - Фаузи Бархум.

Днешните удари последваха залавянето на висш командир на Ислямския джихад, Басам ал-Саади. Той бе арестуван от израелската армия по време на нападение в понеделник вечерта в окупирания град Дженин на Западния бряг.

Тогава, по време на операцията, израелските политици простреляха смъртоносно 17-годишен палестинец, свързан с Ислямския джихад.

Саади беше заподозрян в тероризъм и затова бе издирван. От бригадата "Кудс", въоръженото крило на Ислямския джихад, заявиха, че мобилизират всички свои бойни единици в палестинските територии.

През последните месеци се наблюдават многократни израелски операции в и около Дженин в отговор на палестински нападения. Според палестинското министерство на здравеопазването от началото на годината са убити тридесет палестинци.