Въпреки изявлението на руското министерство на отбраната, че от 6 януари по обяд в зоната на военните действия се въвежда "режим на прекратяване на огъня" по повод коледните празници, обстрелът от руска страна не е спрял, твърдят украинците, и много жители на Украйна са били принудени да прекарат Бъдни вечер в бомбоубежища, обобщи руската редакция на Би Би Си.

"Руснаците стреляха 14 пъти с артилерия и три пъти щурмуваха едно от нашите селища", написа Сергей Гайдай, ръководител на Луганската областна администрация, в канала си в Telegram. - Хората в освободените села седят по цял ден в мазетата. Така православните убийци ни пожелават весела Коледа."

ЕС не вярва на руското примирие - лицемерие за печелене на време

ЕС не вярва на руското примирие - лицемерие за печелене на време

На Кремъл не може да се има никакво доверие, категоричен Борел

Руската страна твърди, че само е отвърнала на огъня, докато ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин подчерта предишния ден, че такъв ответен огън не попада в обхвата на "коледното примирие".

Украинските власти твърдят, че "прекратяването на огъня" не е продължило и минута. Още около обяд московско време Кирил Тимошенко, заместник-ръководител на украинската президентска канцелария, съобщи за обстрел на Херсон. Целта на удара е пожарна станция. По-късно областният управител на Херсон Ярослав Янушевич потвърди, че при обстрела е загинал един пожарникар, а други четирима са били ранени.

В Краматорск 14 частни къщи са засегнати от обстрел, но за щастие няма жертви.

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

Всички осъдиха изявлението на руския президент като безсмислено и лицемерно

На 6 януари град Курахово в Донецка област също беше подложен на силен обстрел. Кметът на града Роман Падун съобщи, че са нанесени щети на многоетажни жилищни сгради и че е ударено инфекциозното отделение на местната болница, при което е пострадала една от медицинските сестри.