Обявеното от Русия едностранно временно прекратяване на огъня в Украйна "не е достоверно". Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от "Франс прес".

Той определи този ход на Москва като "лицемерие".

"На Кремъл не може да се има никакво доверие и тази декларация за едностранно прекратяване на огъня не за вярване", подчерта той по време на посещение в Мароко.

"Русия започна тази нелегитимна агресия. Когато агресорът говори за прекратяване на огъня, мисля, че отговорът, който ни идва на ум, е скептицизъм пред такова лицемерие", категоричен бе топ дипломатът на ЕС.

Краткото прекратяване на огъня, обявено от руския президент Владимир Путин по-рано тази седмица, започна днес и се предполага, че трябва да е първата пълна пауза на военните действия след руската инвазия през февруари 2022 г.

Въпреки това артилерийските престрелки в източната част на Украйна продължиха и днес.

Борел призова за "конкретни действия на място", включително за "пълно спиране на военните атаки".

Байдън: Путин се опитва да си спечели глътка въздух с предложението за примирие

Байдън: Путин се опитва да си спечели глътка въздух с предложението за примирие

Байдън не вярва на човек, който е готов да бомбардира болници, детски ясли и църкви на 25 декември и на Нова Година

Русия трябва да изтегли своите войски и военна техника от украинска територия, настоя той.

"При липсата на такива конкретни действия, едностранното прекратяване на огъня изглежда е опит на Русия да спечели време, за да прегрупира своите войски и да се опита да възстанови накърнената си международна репутация", коментира той.

Войната в Украйна повиши световните цени на храните до най-високото им годишно ниво през 2022 г., според данни на ООН.

Борел заяви, че Русия използва "пропаганда", за да хвърли вината върху европейските санкции за скока на цените на храните и енергията.

"Това е напълно невярно", отсече той. "Руската армия е тази, която унищожи силозите за зърно, заложи мини в полетата, разруши пътищата и блокира пристанищата на Украйна", изтъкна той.

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

Всички осъдиха изявлението на руския президент като безсмислено и лицемерно

Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е разпоредил да се въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари. Впоследствие министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу издаде съответната заповед.

Украинските власти обаче реагираха негативно на идеята за прекратяване на огъня за Коледа.

Украинският президент Володимир Зеленски я нарече "опит за спиране на украинската офанзива в Донбас", а западните съюзници на Киев заявиха, че разглеждат предложението за примирие от Путин като опит за получаване на "глътка въздух" на фона на буксуващата война на Путин.

В отговор заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев изтъкна, че отказвайки коледното примирие, предложено от Москва, Киев е отхвърлил "ръката на християнската милост". По негови думи за руските военни в тази ситуация "има по-малко проблеми".

Руското прекратяване на огъня в Украйна влезе в сила

Руското прекратяване на огъня в Украйна влезе в сила

Руските сили обаче ще отговарят при вражески огън