Примирието по Рождество ще доведе до нови загуби в бъдеще, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в редовното си видеообръщение снощи, съобщи "Укринформ". По думите му единственият начин да бъде прекратена войната е изтеглянето на руснаците от украинска земя.

Зеленски заяви, че ръководителите на Руската федерация, по чиято вина са загинали над 100 хиляди руски войници, определено не се стремят към мир.

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

Всички осъдиха изявлението на руския президент като безсмислено и лицемерно

"На 15 ноември беше представена Украинска формула за мир. Една от точките й предвижда изтегляне на руските окупационни войски от територията на страната ни. Това е гарантиран и надежден начин за спиране на огъня, човешките загуби и войната въобще. По данни към сутринта на тази броят на загиналите руски войници беше 82 000. На 12 декември Русия получи предложение да започне изпълнението на Формулата на мира с изтеглянето на окупационните войски именно на Рождество. Към тази дата броят на загиналите руски войници е почти 95 хиляди. Те очевидно са надълбоко и не чуват. По днешни данни сте загубили в тази война вече почти 110 хиляди убити свои войници. Тези, които продължиха терора срещу страната ни и изпратиха всички тези ваши хора на клане, отказвайки нашите предложения за спиране на руската агресия, те със сигурност не ценят живота и още по-малко се стремят към мир", обърна се към руския народ Володимир Зеленски.

Байдън: Путин се опитва да си спечели глътка въздух с предложението за примирие

Байдън: Путин се опитва да си спечели глътка въздух с предложението за примирие

Байдън не вярва на човек, който е готов да бомбардира болници, детски ясли и църкви на 25 декември и на Нова Година

Той подчерта, че примирието ще причини само още загуби.

"Сега те искат да използват Рождество като прикритие, за да спрат за кратко настъплението на нашите момчета в Донбас и да докарат техника, боеприпаси и мобилизирани по-близо до нашите позиции. До какво ще доведе това? Просто поредното увеличение на броя на загубите. Всички по света знаят как Кремъл използва временното прекратяване на огъня, за да продължи войната с нова сила. А за да свърши войната по-бързо, е нужно нещо съвсем друго. Необходимо е гражданите на Русия да намерят в себе си смелостта да се освободят поне за 36 часа поне по Рождество от срамния си страх от един човек в Кремъл. Страхът ви от него унищожава страната ви, която също е дълбоко... но не в бункер. Да спре войната - това означава да спре агресията на вашата държава", подчерта президентът на Украйна.

Путин спира огъня за Коледа по Юлиянския календар, Украйна не приема
Обновена

Путин спира огъня за Коледа по Юлиянския календар, Украйна не приема

Той призова и Украйна да направи същото

По мнението му примирието не носи ползи. Терорът над украинците продължава, докато руснаците са по нашите земи.

"Дори когато вашите ракети и дронове не обстрелват градовете ни, терорът над окупираните територии продължава. Никакво прекратяване (на военните действия - б. р.) не давате почивка на украинците. Хората биват измъчвани, изтезавани с с ток, насилвани. Това продължава всеки ден, докато вашите войници са в нашата земя. Войната ще свърши тогава, когато вашите войници си тръгнат, или ние ги изгоним. Така че, нека си вземат тоалетните - ще им трябват по пътя, и да се връщат, където им е мястото. "За" нашата граница. От 1991 година", каза още Зеленски.

Руският патриарх призова за Рождественско примирие

Руският патриарх призова за Рождественско примирие

Много от украинците отбелязаха Рождество по западния календар