Едностранното прекратяване на огъня от страна на Русия, разпоредено от президента на Владимир Путин, влезе в сила по цялата линия на фронта, съобщава "Ройтерс", цитирайки руската държавна телевизия.

Това се случи от обяд московско време (11.00 часа българско време - б.р.). Днес по обяд режимът на прекратяване на огъня влезе в сила по цялата линия на съприкосновение, съобщиха от руския Първи канал. Спирането на огъня ще продължи до полунощ на 7 януари.

Междувременно ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин уточни, че решението за коледното примирие се отнася до прекратяване на огъня или за настъпателни действия на руските сили и ответен огън ще има.

Медведев вижда само "по-малко проблеми" заради отказаното примирие

Медведев вижда само "по-малко проблеми" заради отказаното примирие

Той обвини Запада за украинския отказ

"Решението се отнася до примирие или настъпателни действия от наша страна. Но това не означава, че няма да отговорим на провокациите на противника! Или ще дадем поне някакъв шанс на противника в тези празнични часове да подобри позициите си на линията на съприкосновение", подчерта той, цитиран от "Интерфакс".

Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е разпоредил да се въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари. Впоследствие министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу издаде съответната заповед.

Украинските власти обаче реагираха негативно на идеята за прекратяване на огъня за Коледа.

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

Всички осъдиха изявлението на руския президент като безсмислено и лицемерно

Украинският президент Володимир Зеленски я нарече "опит за спиране на украинската офанзива в Донбас", а западните съюзници на Киев заявиха, че разглеждат предложението за примирие от Путин като опит за получаване на "глътка въздух" на фона на буксуващата война на Путин.

В отговор заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев изтъкна, че отказвайки коледното примирие, предложено от Москва, Киев е отхвърлил "ръката на християнската милост". По негови думи за руските военни в тази ситуация "има по-малко проблеми".

Въздушна тревога в цяла Украйна въпреки руското прекратяване на огъня

Въздушна тревога в цяла Украйна въпреки руското прекратяване на огъня

ДНР твърди за украински атаки след началото на примирието