Украйна обяви въздушна тревога за цялата си територия, независимо от прекратяването на огъня, разпоредено от руския президент Владимир Путин. Това показват днешните данни от онлайн картата на Министерството на цифровата трансформация на страната.

Междувременно самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщи за две атаки, за които се твърди, че са извършени от украинските сили непосредствено след началото на примирието, последвани от трето нападение, насочено към селището Тоненке малко след това.

По-рано днес руската държавна телевизия съобщи, че едностранното прекратяване на огъня от страна на Русия е влязло в сила по цялата линия на фронта от обяд московско време.

Руското прекратяване на огъня в Украйна влезе в сила

Руското прекратяване на огъня в Украйна влезе в сила

Руските сили обаче ще отговарят при вражески огън

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин обаче уточни, че решението за коледното примирие се отнася до прекратяване на огъня или за настъпателни действия на руските сили и ще има ответен огън в случай на "провокации" от страна на противника.

Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е разпоредил да се въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари. Впоследствие министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу издаде съответната заповед.

Украинските власти обаче реагираха негативно на идеята за прекратяване на огъня за Коледа.

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

Всички осъдиха изявлението на руския президент като безсмислено и лицемерно

Украинският президент Володимир Зеленски я нарече "опит за спиране на украинската офанзива в Донбас", а западните съюзници на Киев заявиха, че разглеждат предложението за примирие от Путин като опит за получаване на "глътка въздух" на фона на буксуващата война на Путин.

В отговор заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев изтъкна, че отказвайки коледното примирие, предложено от Москва, Киев е отхвърлил "ръката на християнската милост". По негови думи за руските военни в тази ситуация "има по-малко проблеми".