Бразилска военна полиция е обградила посолството на Венецуела в Бразилия в сряда, след като привърженици на Хуан Гуайдо и президента Никола Мадуро се сблъскаха за контрол над дипломатическата мисия, съобщава АФП.

Фреди Мерготе, висш служител на посолството, лоялен към Мадуро, заявява, че "непознати нахлуват в нашите съоръжения и нарушават венецуелската територия. Нуждаем се от помощ. Нуждаем се от незабавно активиране на всички социални движения и политически партии".

Друга информация посочва, че служители на посолството са отворили вратите на назначената за посланик от Гуайдо Тереза ​​Беландрия, след като признават опозиционния лидер за президент

Беландрия твърди, че служители в посолството предават "доброволно дипломатическия щаб на законно акредитираното представителство в Бразилия".

"След влизането си в централата можехме да проверим дали група служители живеят в официалната резиденция. Искаме всички акредитирани служители в посолството и в 7-те венецуелски консулства да вземат същото решение", допълва Беландрия.

Последният назначен от Мадуро, посланик в Бразилия, е изтеглен през 2016 г.

Фиона Хил: Кремъл предложи размяна на Венецуела срещу Украйна

Фиона Хил: Кремъл предложи размяна на Венецуела срещу Украйна

Тя е разказала пред Конгреса за предложената сделка…

В същото време, привърженици на венецуелския президент викаха "Вива Мадуро". Министърът на външните работи на Венецуела Хорхе Ареаса осъди това, което определи като инвазия на посолството. "Ние държим правителството на Бразилия отговорно за безопасността на нашите служители и съоръжения".

Ситуацията е в лош момент за президента на Бразилия Жаир Болсонару, който е домакин на срещата на БРИКС, близо до венецуелското посолство. Бразилия е сред десетки държави, които признават Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела, но големите от БРИКС, Китай и Русия подкрепят Мадуро.

Болсонару - пламенен почитател на президента на САЩ Доналд Тръмп, с когото споделят пренебрежението си към мултилатерализма - е под натиск от мощния сектор за производство на месо, земеделието и минното дело в Бразилия, за да остане в добри отношения с Китай, най-големият търговски партньор на страната.

Освен Си Цзинпин на срещата на БРИКС присъства и руският президент Владимир Путин.

Путин няма да участва на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество

Путин няма да участва на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество

Путин обаче ще участва на срещата на върха на БРИКС