Федерално съдебно жури призна бившия съветник на Тръмп Стив Банън за виновен в неуважение към Конгреса за това, че не е изпълнил призовката на комисията за разследване на атаката от 6 януари, съобщи Си Ен Ен.

Осъдителната присъда е победа за специалната комисия на Камарата на представителите от 6 януари, която продължава да търси съдействие от нежелаещи да свидетелстват в историческото си разследване. Тя е победа и за Министерството на правосъдието, което е подложено на интензивен контрол заради подхода си към въпросите, свързани с атентата от 6 януари.

Банън не се признава за виновен в неуважение към Конгреса

Банън не се признава за виновен в неуважение към Конгреса

Той беше обвине заради отказа си да сътрудничи за щурма на Капитолия от 6 януари тази година

В заключителните пледоарии по-рано в петък и двете страни в процеса потвърдиха първоначалните си позиции. Прокуратурата твърди, че Банън умишлено е пренебрегнал ясни и изрични срокове, а защитата твърди, че Банън смята, че тези срокове са гъвкави и подлежат на договаряне.

Присъдата на Банън идва, когато комисия на Конгреса представя своите констатации относно бунтовете от 6 януари в поредица от публични изслушвания.

На изслушването в четвъртък комисията разгледа това, което нарече "отказ" на Тръмп да предприеме действия за прекратяване на бунтовете от 6 януари.

Бившият съветник на Тръмп Стив Банън се предаде сам на ФБР

Бившият съветник на Тръмп Стив Банън се предаде сам на ФБР

Той е обвинен в неуважение към закона

Изслушването включваше аудиозапис на Банън, изтекъл по-рано тази година, в който съюзник на Тръмп казва преди изборите през 2020 г., че бившият президент трябва да обяви победа, дори и да не спечели.