Външните министерства на Великобритания, Германия и Франция, както и външната служба на ЕС, призоваха Техеран да намали резервите си с нискообогатен уран и да се въздържа от действия, които подкопават съществуването на Съвместния цялостен план за действие (ИПАП) по иранската ядрена програма. Това се посочва в съвместното изявление на страните във вторник, съобщи АП.

"Ние настоятелно призоваваме Иран да не предприема тази стъпка (надвишавайки 300-килограмовия лимит от нискообогатен уран, което беше позволено от споразумението), както и да откаже по-нататъшни действия, които подкопават споразумението за ядрената сделка. Спешно обмисляме по-нататъшни стъпки в рамките на споразумението, "се казва в изявлението.

Иран надвиши лимита от 300 кг обогатен уран

Иран надвиши лимита от 300 кг обогатен уран

Иранските запаси от обогатен уран с чистота 3,67%

Според спогодбата Иран може да има не повече от 300 кг ураново флуорид (UF6), обогатен до ниво от 3,67%, което съответства на 202,8 кг чист уран.

"Външните министри на Франция, Германия, Обединеното кралство, както и върховният представител за външните работи и политиката на сигурност на ЕС са дълбоко обезпокоени от съобщението на Иран, че е превишила границата на запасите с ниско обогатен уран, предвидени в съвместния план за действие. Ние последователно и ясно заявихме, че нашият ангажимент да запазим ядрената сделка зависи от това дали Иран напълно Съжаляваме за решението, взето от Иран, което предизвиква съмнения в ключовия инструмент за неразпространение на ядрени оръжия. "