Водеща фигура в основната опозиционна партия в Сърбия Мариника Тепич обеща във вторник да продължи с гладна стачка в знак на протест срещу изборните измами, напук на медицински съвети след влошаване на здравето й след девет дни без храна, пише "Ройтерс".

Опозиционният алианс "Сърбия срещу насилието", който се нареди на второ място на общи избори по-рано този месец, обвини управляващата популистка Сръбска прогресивна партия (SNS) в широко разпространена измама при гласуване, което властите отричат.

Мариника Тепич, която обяви гладна стачка заедно с петима колеги след гласуването, беше поставена на интравенозни инжекции два пъти дневно след влошаване на здравето й в понеделник. В интервю тя каза на Ройтерс, че очаква екип от лекари по-късно във вторник и планира да отхвърли допълнителни медицински съвети, за да прекрати протеста си.

"Вероятно ще ме помолят да спра гладната стачка и аз ще ги помоля да помогнат тази борба да продължи", каза Тепич. "Това е борбата за нашата свобода.

Говорейки за собствените си деца, Тепик избухна в сълзи.

"Казвам им, че няма да се срамувате един ден", каза тя. "Трябва да осигурим по-добра страна за нашите деца."

Тепич обвини властите, че включват мъртви хора в избирателните списъци и внасят избиратели от Босна и Косово.

"Търсим международна мисия, която да направи ревизия на целия изборен процес", каза тя. "Искаме изборите да бъдат касирани и след 5-6 месеца да се направят нови, но при по-добри условия.

СНС спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори, сочат предварителните резултати на Държавната избирателна комисия. "Сърбия срещу насилието" се класира на второ място с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56%.

Миналия понеделник международна наблюдателна мисия заяви, че управляващата партия е спечелила несправедливо предимство чрез медийни пристрастия, неправомерното влияние на президента Александър Вучич и нередности при гласуването.

"Сърбия срещу насилието" организира ежедневни протести срещу изборните резултати пред избирателната комисия. В неделя вечерта протестът прерасна в насилие и 38 души бяха задържани от полицията.

"Жалбите за изборни нередности трябва да бъдат надлежно разследвани и разгледани", се казва в изявление на Европейската комисия във вторник.

"Въпреки че правото на мирна демонстрация трябва да бъде спазено, насилието не е решението и е неприемливо; действията на полицията трябва да бъдат пропорционални и да зачитат основните права в рамките на върховенството на закона. ЕС настоява за спокойствие и диалог."

Протестите на сръбската опозиция не затихват

Протестите на сръбската опозиция не затихват

Опозиционните партии обвиниха полицията в прекомерна употреба на сила