Няколко хиляди души се събраха пред сградата на Централната избирателна комисия в Белград в понеделник следобед, за да протестират срещу резултатите от изборите по-рано този месец, които международни наблюдатели описаха като нечестни, предава "Ройтерс".

По-рано през деня полицията съобщи, че 38 души са били задържани по време и след протест на опозицията срещу изборните резултати в неделя. Полицията съобщи, че осем полицаи са били ранени при сблъсъци.

Протестиращите в неделя счупиха прозорци и стъкла на главния вход на кметството, преди полицията да използва лютив спрей, за да ги разпръсне около 22:00 часа местно време.

Ивица Ивкович, началник на полицейската администрация, каза, че двама от осемте ранени полицаи са получили сериозни наранявания.

"Ще продължим да работим за поддържане на мира и реда и очакваме да видим повече арести във връзка с протестите снощи", каза Ивкович на пресконференция.

Съюзникът на Сърбия Русия заяви, че подкрепяните от чужбина сили се опитват да предизвикат проблеми.

"Има процеси и опити на трети сили, включително от чужбина, да провокират подобни вълнения в Белград", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Не се съмняваме, че ръководството на републиката ще осигури върховенството на закона.

Опозиционните партии обвиниха полицията в прекомерна употреба на сила, а някои социални мрежи показаха кадри как полицаи бият мъже на улици близо до кметството.

Отиващият си премиер Ана Бърнабич благодари на руските тайни служби за предоставянето на информация за планирани действия на опозицията. "Това изявление няма да бъде популярно на Запад", каза Бърнабич от управляващата Сръбска прогресивна партия (SNS) по сръбската телевизия.

Кандидат за членство в ЕС, Сърбия устоя на натиска на западните страни да въведе санкции срещу Русия.

Москва е един от най-близките съюзници на Сърбия от десетилетия, особено след 1999 г., когато Русия се противопостави на въздушните удари на НАТО срещу част от Югославия, която включваше Сърбия и Черна гора.

Миналия понеделник международна наблюдателна мисия заяви, че SNS е спечелила несправедливо предимство чрез медийни пристрастия, неправомерното влияние на президента Александър Вучич и нередности при гласуването, като например купуване на гласове.

Сръбските власти отричат ​​всякакви нередности.

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия (SNS) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори на 17 декември, според предварителните резултати от държавната избирателна комисия.

Сърбия срещу насилието е на второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56%.

8 ранени полицаи и 38 задържани демонстранти след протестите в Сърбия

8 ранени полицаи и 38 задържани демонстранти след протестите в Сърбия

След изборите, спечелени от управляващите, вълнението не спира