Сръбският президент Александър Вучич заяви, че европейските служители ще му "четат лекции" по време на срещите в Общото събрание на ООН, тъй като Сърбия не е наложила санкции на Русия заради инвазията в Украйна, съобщава "Вести".

"Европейските служители ще ми четат лекция, както и всички останали, както подобава. Ще ги изслушам внимателно и ще отвърна: хубаво е, че ми изнесохте лекция, но аз съм президентът на Сърбия и докато смятаме, че можем да издържим на тези лекции, то ще водим такъв вид политика", изтъкна той в Ню Йорк, където присъства на Общото събрание на ООН.

Вучич добави, че когато осъзнае, че това не може да продължава повече, ще спре да води такава политика. Той обаче подчерта, че Сърбия води политика на отговорност от година и седем месеца, която по негови думи е честна, отговорна и справедлива.

В Ню Йорк той се срещна на обяд с президентите на страните от Западните Балкани, а днес му предстои среща и с китайския вицепрезидент Хан Джън.

Вучич не изключва санкции срещу Русия, но ги смята за нож с две остриета

Вучич не изключва санкции срещу Русия, но ги смята за нож с две остриета

Сръбският лидер очаква следващата зима да бъде много по-лоша

"Предстоят ни още важни двустранни срещи с всички, които могат да повлияят по някакъв начин в бъдеще както по отношение на инвестициите, така и по отношение на политическите и регионалните въпроси, важни за Сърбия", отбеляза Вучич.

Той посочи, че се е срещнал с канцлера на Германия и с президента на Турция, както и че е провел "дълъг и много отговорен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, може би най-дългият разговор е бил с него".

Въпреки че Сърбия гласува в подкрепа на три резолюции на ООН, осъждащи руската агресия срещу Украйна, тя не се присъедини към международните санкции срещу Москва.

Сърбия: ЕС е част от миналото, приятелството ни с Русия е бъдещето

Сърбия: ЕС е част от миналото, приятелството ни с Русия е бъдещето

"Никой, който е обичал Русия, не е мразил Сърбия. Но всеки, който мрази Русия, мрази Сърбия"