Петролното депо в Пролетарск, Ростовска област, което се запали след атака на украински дронове в неделя, не е загасено вече четвърти ден, въпреки факта, че в гасенето участваха авиация на Министерството на извънредните ситуации, специални влакове и над 500 спасители, съобщава Би Би Си

При гасенето на пожара са пострадали 42 души - всички те са пожарникари. В района е обявено извънредно положение, но не се налага цивилното население да се евакуира, твърдят местните власти. Експертите казват, че е трудно да се потуши такъв пожар, преди горивото да изгори напълно.

Нефтобазата в предградията на град Пролетарск, който се намира на около 165 км югоизточно от Ростов на Дон, се запали в ранната утрин на неделя, 18 август.

Както областният управител Василий Голубьов съобщи в своя телеграм канал, пожарът е причинен от отломки от безпилотни самолети, свалени от ПВО, които са паднали върху склад за дизелово гориво. Пожарникарите започнаха да гасят огъня, пише Голубев, но скоро трябваше да спрат, тъй като дронове атакуваха нефтеното депо за втори път.

Оттогава пожарникарите гасят петролното депо три дни без прекъсване, но към сряда след обед, съдейки по официалните доклади, огънят все още не е овладян.