Губернаторът на Белгородска област твърди, че в Грайворонския район "прочистването продължава". Именно това е изразът, който се използва от руските служби, а и от руските агенции, които цитират Вячеслав Гладков. Държавната агенция ТАСС извежда изразът за антитерористична операция в заглавието си, но няма яснота все още точна какво се случва

"Министерството на отбраната продължава да почиства територията заедно с органите на реда."

Обстрел и нападение в Белгородска област, има пострадали
Обновена

Обстрел и нападение в Белгородска област, има пострадали

Диверсанти създават "зона за сигурност", населението е избягало от граничния район

Вячеслав Гладков се обръща към жителите на района, които временно са напуснали домовете си, засега да не връщат. Когато това е безопасно, властите ще уведомят надлежно жителите, уверява губернаторът.

На този етап информацията е за двама ранени цивилни, няма жертви в хода на спецоперацията. Съобщава се обаче за една починала жена в хода на евакуацията.

Информацията за ранените, по думите на самия Гладков, ще бъде допълнително уточнявана.

"Има информация че в населените места, в които е навлязъл противника, има двама ранени мирни жители. "Преди до тях да могат да стигнат силоваците", са точните думи на Гладков, който изразява и надежда службите максимално бързо да стигнат до ранените и да успеят да им окажат медицинска помощ. По-късно бе съобщено, че двамата ранени са закарин в болница за оказване на помощ.

Жителите на Грайворон, Новостроевка, Горковски, Безименно, Мокрой Орловка, Глотово, Гори Подол, Замостя и Сподарюшено са евакуирани от територията, на която се води антитерористична операция. Това съобщи ръководителя на региона Вячеслав Гладков с поредно съобщение от тази сутрин. 

На този етап властите потвърждават за 12 ранени и един починал в последствие - по време на евакуацията. Става въпрос за жена, родена 1941 г.

Населените маста около Грайворон се оказаха под минометен и артилерийски обстрел, както и бяха подложени на атака с дронове, заявява Гладков. Повредени са 29 частни жилищни домове и три автомобила. Електроподаването е прекъснато към 14 населени места.

И в момента продължава провеждането на антитерористична операция, потвърждават руските медии с позоваване на службите за сигурност.

По информация на Гладков днес е обстреляно и Шебекино, югоизточно от Белгород и също в пограничен на Украйна руски район.

Украйна на този етап не потвърждава съпричастност към действията.

По-рано сутринта бе съобщено, че украинска диверсионна група е атакувала район в Белгородския край. Източник на RT съобщава за боеве в селата Гора-Подол и Козинка. Вчера бе съобщено, че най-тежкият инцидент е станал край град Грайворон. Освен боевете с леко въоръжение, в близост до местопроизшествията е отчетен и ръст в броя на атаките с дронове или на непряк огън. Русия евакуира няколко села и разположи допълнителни сили за сигурност в района.

Информацията бе потвърдена официално и от Кремъл, докладвано е на руския президент Владимир Путин, а говорителят му Дмитрий Песков заяви, че се работи по изтласкването и унищожаването на украински диверсанти от територията на Русия, на място има достатъчно сили и средства.

Песков: Три служби са докладвали на Путин за ситуацията в Белгородска област

Песков: Три служби са докладвали на Путин за ситуацията в Белгородска област

Кремъл спря интернета в граничния регион