Най-малко 39 диверсанти са убити в боеве в Белгородска област. Други петима са били заловени, съобщи Baza.

Информацията за общия брой на диверсантите, проникнали в региона, обаче се разминава. Така например каналът Маш пише, че те са само 20, докато Шот твърди, че са 80. Официални данни по този въпрос не са предоставени. Министерството на отбраната също не коментира ситуацията.

За това, че диверсионно-разузнавателна група от Украйна е проникнала в Грейворонския район на Белгородска област, съобщи сутринта губернаторът Вячеслав Гладков.

Сраженията са избухнали в близост до населените места Антоновка, Глотово, Козинка, Замостие и Гора Подол. Според губернатора в "ликвидирането на врага са участвали руските въоръжени сили заедно с граничната служба, Росгвардия и ФСБ.

Те са започнали да евакуират местните жители от епицентъра на събитията, а след това в Белгородска област е въведен режим на антитерористична операция и са заглушени интернет и мобилните комуникации.

До момента е известно, че най-малко 16 души са пострадали, от които 8 са цивилни.

Вечерта Гладков призна, че ситуацията в Грайворонския район остава "изключително напрегната" и че "по-голямата част от населението е напуснала района".

Песков: Три служби са докладвали на Путин за ситуацията в Белгородска област

Песков: Три служби са докладвали на Путин за ситуацията в Белгородска област

Кремъл спря интернета в граничния регион

Каналът в "Телеграм" на "Легион Свобода за Русия" съобщи, че формированието, заедно с Руския доброволчески корпус, щурмува Грайворон - градче с население от 6 200 души, разположено на 78 км от Белгород. Същата информация бе потвърдена от украинското военно разузнаване, като бе отбелязано, че диверсантите провеждат "операция за създаване на охранителна полоса за защита на украинското цивилно население".

По-късно съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк пише, че зад нападението стоят "руски партизани", а Киев "няма пряко отношение" към случващото се.

Каналът на Руския доброволчески корпус в "Телеграм" публикува видео, в което се съобщава за превземането на руски бронетранспортьор.

В първото видео на БТР мъж във военна униформа казва: "От Федералната служба за сигурност на Руската федерация към Украйна. Това е всичко. РДК работи". Във второто видео мъж с маска и с жълти лентички облепя буквата Z на бронетранспортьора със стикер на РДК.

Обстрел и нападение в Белгородска област, има пострадали
Обновена

Обстрел и нападение в Белгородска област, има пострадали

Диверсанти създават "зона за сигурност", населението е избягало от граничния район

Нито РДК, нито Руският легион на свободата съобщават за жертви в редиците си.