Грайворонският район на Белгородска област е под обстрел вероятно от руски диверсионни групи от 9 часа сутринта, съобщават руските медии, като цитират губернатора на региона Вячеслав Гладков.

Гладков по време на видеоизлъчване в своя телеграм канал обяви нови числа на засегнатите жители на граничния градски Грайворонски район - според него вече има осем пострадали, няма загинали.

Според него повечето от жителите на Грайворон и съседните села вече са напуснали тази територия, където, както описват руските власти, действа украинска диверсионна група (в Киев настояват, че в нея няма украински граждани).

Част от руските ядрени запаси се евакуират от Белгород.

Кореспондент на УНИАН съобщи, че говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрий Юсов е заявил това по време на телевизионен маратон.

"Налице е спешна евакуация от обекта Белгород-22, който е склад за ядрени боеприпаси. Това място се намира в близост до Храйворонския район", каза Андрий Юсов.

Междувременно руски опозиционни сайтове твърдят, че в продължение на седмици руски партизани са обкръжили руския контролно-пропускателен пункт в Храйворон, където се намира руското хранилище за ядрени оръжия.

По-рано Гладков заяви, че три частни жилищни сгради са пострадали от снаряди, в резултат на което са се запалили, а най-малко трима души са пострадали и са настанени в болници.

"Има и попадение в административната сграда. В село Замостие снаряд попадна в детска градина, в резултат на което тя се запали. Има и ранена жена с рана на ръката, оказана е помощ на място, ", каза Гладков.

Съобщава се и за обстрел на село Козинка, където според властите снаряди са улучили частни имоти.

Украинският канал в "Телеграм" "Кутията на Пандора" публикува видео, на което се вижда как украински танк уж навлиза на територията на руския ГКПП Грайворон. Твърди се също, че пунктът е бил обстрелван и около него са се водили боеве. За същото пише и руският "Tелеграм" канал "Шот", позовавайки се на неназовани източници, като също съобщава за "битка с украинска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ)" край село Дроновка на границата с Белгородска област.

"Украинска диверсионно-разузнавателна група от Въоръжените сили на Украйна навлезе на територията на Грайворонски район на Белгородска област," съобщи губернаторът на региона Вячеслав Гладков.

"Въоръжените сили на Руската федерация, съвместно с граничната служба, Руската гвардия и ФСБ, предприемат необходимите мерки за ликвидиране на врага", написа той в канала си в "Телеграм".

В последствие бе съобщено за активиране на плана "Еделвайс", който предвижда мобилизиране на целия състав на МВР в областта. В Грайворон и съседните населени местта е обявена евакуация.

Отново опит за "диверсия" в Брянска област
Обновена

Отново опит за "диверсия" в Брянска област

Отговорност пое същият "Руски доброволчески корпус"

Легионът "Свобода на Русия" и Руският доброволчески корпус (РДК) провеждат операция на територията на Белгородска област, съобщи говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрий Юсов.

Според него операцията се провежда "изключително от граждани на Русия" за създаване на "зона за сигурност" на територията на Белгородска област.

РДК и "Свобода на Русия" са доброволчески военни части от руски граждани, воюващи на страната на украинските войски. По-рано в телеграм каналите на тези формирования се появи информация, че те се намират в пограничната зона в Белгородска област.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, написа в Туитър, че "Украйна следи с интерес събитията в Белгородска област на Русия и изучава ситуацията, но няма нищо общо с това".

"Единствената движеща политическа сила в една тоталитарна страна на прецаканите винаги неизбежно става партизанското движение с оръжие в ръце", добави той.

Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива, включително срещу Белгород

Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива, включително срещу Белгород

Киев ще се опита да раздели наемниците и руската армия

Руското министерство на вътрешните работи обяви за федерално издирване командира на РДК Денис Капустин на 27 март.

В бюлетина за Капустин (известен още под псевдонимите Денис Никитин и Белият Рекс) пише, че се издирва по член от Наказателния кодекс. По кой обаче не се уточнява.

Според Федералната служба за сигурност (ФСБ) Капустин е бил "организатор и пряк участник в атаката на 2 март 2023 г., извършена от членове на РДК срещу села в Брянска област". ФСБ го обвини в "опит за убийство" на основателя на телевизионния канал "Царьград" Константин Малофеев и в организиране на "саботаж и терористичен акт" с помощта на самоделно взривно устройство във Волгоградска област.

Престрелка с десетки диверсанти в Брянска област, взрив край Тула
Обновена

Престрелка с десетки диверсанти в Брянска област, взрив край Тула

Има убити, ранени и взети заложници, Украйна отрича

Припомняме, че на 22 март в резултат на обстрел на селището от градски тип Борисовка е убит един човек - пазач на селскостопанско предприятие.

Преди това имаше и други инциденти. На 14 март вечерта системите за противовъздушна отбрана (ПВО) над Белгород и Белгородска област свалиха три ракети. Тогава бяха ударени жилищни сгради в Белгород, съобщи Гладков в своя канал в "Телеграм". На 13 март над Белгородска област бяха свалени четири ракети, една жена пострада.

И Белгородска област обяви код „жълто“ за терористична опасност

И Белгородска област обяви код „жълто“ за терористична опасност

По-рано подобно решение взеха властите на Курска и Брянска област