Израелските сили бомбардираха части от Централна Газа в петък, убивайки най-малко осем палестинци в района на лагера Нусейрат, докато боевете с бойци на Хамас се разгоряха в град Рафах на юг, където здравните власти съобщиха за още петима убити, предава Ройтерс.

В десетия месец на войната, израелските въздушни и танкови обстрели на Централна Газа се увеличиха през последната седмица, убивайки десетки. Жителите съобщават, че израелската армия е взривила много домове през последните три дни.

Палестинските здравни власти съобщиха, че осем души са били убити при два отделни израелски въздушни удара върху две къщи по-рано в петък в бежанския лагер Нусейрат.

ООН: Анархията завладява Газа

ООН: Анархията завладява Газа

Извършват се грабежи, убийства и стрелби, а населението е изправено пред остра хуманитарна криза

В Рафах, където Израел заяви, че цели да разгроми последните батальони на въоръженото крило на Хамас, жителите съобщиха за ожесточени престрелки в централните и западните части на града в петък. Медиците съобщиха, че пет души са загинали при израелски обстрел и телата им са пренесени в болница Насър в близкия град Хан Юнис.

Районът Ал-Маваси, обявен за хуманитарна зона, където израелската армия призоваваше разселените палестинци да се укрият, вече не е безопасен поради смъртоносните израелски атаки. "Няма безопасно място в Газа," заяви палестинската вдовица Азиза Сулейман Амар, като добави, че нападенията са засегнали и хората, които са се съобразили с израелските указания да се преместят в Ал-Маваси.

Ал-Маваси в западните покрайнини на Хан Юнис приютява стотици хиляди палестинци, които се преместиха в района, след като Израел го обяви за безопасна зона. Израел твърди, че атаките са "основани на разузнавателни данни" и са насочени към лидери на бойците от Хамас, след мерки за избягване на цивилни жертви - твърдение, което палестинците отхвърлят като невярно.

В четвъртък премиерът Бенямин Нетаняху направи изненадващо посещение при израелските войски в района около Рафах, като заяви, че военният натиск в комбинация с искането за връщане на 120 заложници в Газа дава резултати. Усилията за примирие, водени от Катар и Египет и подкрепяни от Съединените щати, досега се провалят поради спорове между воюващите страни, които взаимно се обвиняват за застой.

Израел се зарече да унищожи Хамас след нападението от 7 октомври, при което бойци на Хамас убиха 1200 души и взеха над 250 заложници, според израелските данни. От тогава в отговор на израелската офанзива са загинали поне 38,848 палестинци, според здравните власти в Газа. Израел твърди, че е елиминирал половината от ръководството на военното крило на Хамас и е убил или заловил около 14,000 бойци от началото на войната. Израел съобщава за 326 убити негови войници в Газа. Хамас не публикува данни за жертвите сред своите редици, като твърди, че Израел преувеличава, за да представи "фалшива победа".

Деветима загинаха при израелски удари срещу Централна Газа

Деветима загинаха при израелски удари срещу Централна Газа

Израелски танкове настъпват в северната част на Рафах