Продължават ожесточени отбранителни боеве на голяма част от граничната зона на Харковска област. Това заяви в неделя президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

Днес основният въпрос е, разбира се, фронтовата линия и нашето противодействие на руските операции. През целия ден има доклади от главнокомандващия, разузнаването, министъра на вътрешните работи.

Специално внимание се обръща на района на Харков. Водят се отбранителни боеве, ожесточени боеве - на голяма част от граничната ни зона. Има села, които всъщност са се превърнали от сива зона в зона на бойни действия - и окупаторът се опитва да се закрепи в някои от тях или просто да използва някои от тях за по-нататъшен напредък. Искам да благодаря на нашите воини, които удържат позициите си и унищожават окупатора. Артилерия, дронове - всички, които участват и участват ефективно - благодарен съм ви. Нашата задача е очевидна - трябва да нанесем колкото се може повече загуби на окупатора. По-конкретно, в покрайнините на Вовчанск ситуацията е изключително тежка - градът е под постоянен руски обстрел, а нашите военни извършват контраатаки, помагайки на местните жители. И е много важно всички, които са директно там, в района на Харков, да показват максимална ефективност сега. Във въоръжените сили, в силите за сигурност, в местните власти, в общностите. Всичко зависи от това на какво си способен в една война - дали можеш да издържиш на атаките и да задържиш позицията си, така че всички останали да могат да направят същото. Основното нещо е нашата устойчивост и украинските резултати в битките, каза той.

Киев: В седем села в Харковска област се водят тежки боеве

Киев: В седем села в Харковска област се водят тежки боеве

Ситуацията в Донецк остава особено напрегната

Обръщаме постоянно внимание и на други райони на бойни действия, включително в района на Донецк, където обстановката е не по-малко напрегната. Всъщност идеята зад атаките в района на Харков е да разпръснат нашите сили и да сринат моралната и мотивационна основа на способността на украинците да се защитават. Покровската посока е най-трудната, въпреки всичко. Само за този ден в Покровското направление има вече тридесет бойни сражения. Посоките Лиман и Времивка също са трудни. Краматорск. Купянск, каза още той. 

Зеленски обърна внимание и на още нещо. Руските психологически операции винаги са енергията за руските сухопътни такива, предупреди държавният глава. Окупаторът се храни с лъжи и страха, който следва лъжите. Отбранителните битки никога не са лесни. И винаги стават по-трудни, когато врагът успее да използва страха. Така че сега е по-безопасно да не се ръководите от емоции, да не преследвате заглавията, да проверявате отново всеки новинарски репортаж, да търсите информация, а не емоции или слухове, и да се доверите на украинските сили за отбрана, каза още той. 

Украйна евакуира 2000 жители от райони в Харковска област

Украйна евакуира 2000 жители от райони в Харковска област

Руските войски се опитват да пробият отбранителната линия в северната част на Харковска област

Припомняме, че в седем села в Харковска област се водят тежки боеве. За някои от тях Русия твърди, че са превзети.

Волчанск и всички точки на северния граничен район на Харковска област са под обстрел почти денонощно, заяви Киев по-рано. Главнокомандващия Олександър Сирски също определя ситуацията в Харковска област като "съществено обострена", но уверява, че украинските войски знаят плановете на врага и реагират гъвкаво на действията му.

Обстрелът по мирно население и инфраструктура продължава вече втори ден, след като руската армия откри нов фронт в петък. От вчера непрестанно се увеличава броят на масираните артилерийски и въздушни удари.

Броят на населените места, в които продължават активните бойни действия, се е увеличил. Волчанск, Липци и всички точки на северната граница са под обстрел на противника почти денонощно. Вчера Москва обяви "освобождаването" на 5 села, което до този момент не е потвърдено от Киев.

Евакуацията на цивилното население не спира. Според Олег Синегубов във Волчанск остават до 500 души. За два дни са евакуирани над 4000 души.