НАТО не знае колко може да продължи операцията в Либия. Това е признал днес генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, съобщават световните агенции.

Приключването на военната операция в Либия не зависи само от НАТО, е подчертал Расмусен. „Трудно може да се предположи възможността за прекратяване на атаките против гражданското население в Либия докато Муамар Кадафи остава на власт", е изтъкнал шефът на Алианса. В същото време той е отказал да отговори на въпроса допуска ли НАТО прекратяване на операцията в Джамахирията в случай че Кадафи остане на власт.

По думите му на срещата на контактната група по Либия в Берлин са били определени три военни цели, които трябва да бъдат постигнати в хода на операцията „Обединен защитник". Първо да се прекратят нападенията над цивилни граждани. Второ - всички военни части да се върнат в казармите и трето да се осигури пълен хуманитарен достъп до територията на Либия.

Расмусен е изтъкнал също, че само с военни средства не може да се постигне урегулиране на либийския конфликт. Той е изтъкнал, че поддържа максимално засилване на политическия натиск над Кадафи.