Професорът от Харвардския университет Ноа Фелдман смята, че действията на президента Доналд Тръмп, разкрити при разследването за импийчмънт в Камарата на представителите на американския Конгрес, представляват тежки престъпления.

Действията на президента Тръмп, както са описани в показанията и доказателствата, очевидно представляват тежки престъпления и постъпки в съответствие с конституцията. (...) По-точно, свидетелските показания за телефонния разговор от 25 юли между президентите Тръмп и Зеленски, са повече от достатъчни, за да се убедим, че президентът Тръмп е злоупотребил със служебното си положение." - заяви проф. Фелдман по време на изслушванията по процедурата за импийчмънт в правната комисия на Конгреса, които започнаха днес, 4 декември.

Той беше призован в качеството му на експерт по конституционно право.

Спец доклад: Тръмп с кампания срещу импийчмънта

Спец доклад: Тръмп с кампания срещу импийчмънта

Нови разследвания

Според него е очевидно, с призивите към украинския президент да бъдат разследвани политически конкуренти на Тръмп, американският президент се е опитал "да получи политически изгода, включително на изборите през 2020 година".

Юристът допълва, че думите "злоупотреба със служебно положение" не са "мистични или магически". "Те са много ясни. Злоупотребата с длъжността е налице когато президентът използва силата на своята власт не за да служи на интересите на американското общество, а на неговите лични, партийни интереси." - коментира професорът, цитиран от агенция "Укринформ".

Тръмп отказва участие в изслушване по импийчмънта

Тръмп отказва участие в изслушване по импийчмънта

Според адвоката му, президентът няма да получи справедлив процес

Като тежки престъпления той определя искането на президента към лидер на чужда държава да разследва дейността на политическите му опоненти, задържането на критично важната помощ за Украйна, поставянето на условия на украинския президент за организирането на среща с него в Белия дом.

Проф. Фелдман коментира, че тези действия предизвикват опасения, че "президентът на САЩ е готов на всякакви мерки, за да осигури преизбирането си за втори мандат". " И това е основание участниците в разследването да предвидят възможност за импийчмънт." - категоричен е юристът.