Съд в Мианмар трябва да произнесе днес първите присъди по делата срещу сваления от хунтата лидер Аун Сан Су Чжи,предаде "Ройтерс". Престъпленията, за които тя е съдена, носят комбинирани максимални присъди над 100 години.

Според източник, запознат с производството, във вторник съдия ще се произнесе по обвинения в подбудителство и в нарушаване на закона за природни бедствия чрез нарушаване на протоколите за COVID-19. Тези обвинения предвиждат затвор съответно до две и три години.

Пред същата съдба е изправен, ако бъде признат за виновен, съобвиненият Уин Мийнт, сваленият президент и съюзник на Су Чжи от Националната лига за демокрация (NLD).

Нито хунтата, нито държавните медии, са предоставили информация за процеса.

Су Чжи също е обвинена в корупция и нарушаване на служебна тайна.

ООН предупреждава: Хунтата в Мианмар иска още власт в страната

ООН предупреждава: Хунтата в Мианмар иска още власт в страната

След като касира изборите, ще разпусне управлявалата преди нея партия

Съединените щати и експерти от ООН осъдиха обвиненията и поискаха освобождаването на подсъдимите.

Говорителят на хунтата не отговори в понеделник на обажданията, но по-рано каза, че на Су Чжи е предоставена надлежна процедура от независима съдебна система.

Поддръжниците на 76-годишната Су Чжи твърдят, че случаите са политически мотивирани и са предназначени да сложат край на политическия живот на жена, която от десетилетия е защитавала демокрацията при предишни военни управници, през повечето време под домашен арест.

Мианмар е в хаос след нейното сваляне, като хунтата се бори да консолидира властта си на фона на протести и въоръжена съпротива от милиции, обединени с правителство в сянка в отмъщение за използването на смъртоносна сила от страна на военните.

Хунтата в Мианмар касира вота от 2020 година

Хунтата в Мианмар касира вота от 2020 година

Изборите бяха спечелени от Аун Сан Су Чжи

През юли, хунтата анулира резултатите от гласуването през 2020 г., на които убедителна победа постигна партията на Су Чжи.