Партията на президента на Малдивите Мохамед Муизу спечели съкрушителна победа на парламентарните избори, съобщиха в понеделник местни медии, цитирани от "Ройтерс".

Националният народен конгрес (PNC) на Муизу спечели 71 от наличните 93 места в неделя, показват предварителните резултати от избирателната комисия на Малдивите и медийни прогнози.

PNC заедно със своите коалиционни партии има общо 75 места, докато основната опозиционна Демократическа партия на Малдивите (MDP) намаля до само 12 места от 65 преди това.

Както Пекин, така и Ню Делхи ухажват Малдивите, тъй като те се борят за влияние в Индо-тихоокеанския регион.

Избран миналата година, Муизу обеща да прекрати политиката на страната "Индия на първо място", обтягайки връзките с Ню Делхи.

Правителството му поиска десетки индийски военни да напуснат Малдивите, ход, който според критиците, може да ускори пренасочването му към Китай.

Малдивите подобряват връзките си с Китай

Малдивите подобряват връзките си с Китай

Това е първото държавно посещение на новоизбрания президент Мохамед Моизу в Пекин

Муизу също каза, че неговото правителство има желание да проучи партньорствата в рамките на китайската инициатива "Един пояс, един път", включително разширяването на централното летище и търговското пристанище на страната.

Китайски фирми са инвестирали 1,37 милиарда долара в Малдивите през последното десетилетие, което ги прави най-големият кредитор на страната, показват данни на Световната банка.

"Сега Муизу има повече лостове и пространство за преследване на по-балансирана външна политика. Той ще се стреми да създаде по-диверсифицирана политика, но не мисля, че непременно ще изостри отношенията с Индия", каза Азим Захир, преподавател по политика в Университета на Уестърн Австралия.

Позицията на Муизу като президент не беше засегната от гласуването в неделя, в което 368 кандидати се кандидатираха за петгодишен мандат.

Индия ще замени войските на Малдивите с цивилни до май

Индия ще замени войските на Малдивите с цивилни до май

Това съобщиха официални лица от двете страни