Кандидати, подкрепящи Пекин, ще заемат почти всички места в новия законодателен орган на Хонконг. Те спечелиха първите избори след приетата от Китай промяна, която гарантира, че само "патриоти" могат да се кандидатират за постове, предаде "Гардиън".

Става дума за т.нар Законодателен съвет на Хонконг - нещо като минипарламент, който ще приема и изменя законите в града.

Изборите бяха помрачени от рекордно ниска избирателна активност, която според наблюдателите е сигнал за обща политическа апатия. Едва 30% от 4,4 милиона имащи право на глас в Хонконг отидоха до урните, което е почти наполовина по-малко от броя на гласувалите на последните парламентарни избори през 2016 г.

Хонконгски медиен магнат осъден за участие в бдение на "Тянанмън"

Хонконгски медиен магнат осъден за участие в бдение на "Тянанмън"

Две други известни активистки също са признати за виновни

Тик Чи-Юен от самоопределящата се като центристка партия "Трета страна" стана единственият избран кандидат, който не е проправителствен. Всички други умерени кандидати загубиха от прокитайските си колеги местата, които се избират пряко от обществеността.

Часове след обявяването на изборните резултати, Китай заяви, че Хонконг навлиза в нов етап на "възстановен ред" в резултат на въведените промени в избирателната система.