Прокуратурата в Мадрид поиска прекратяване на делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, съобщава "Ройтерс".

Държавното обвинение съобщи, че обжалва вчерашното решение на съд в Мадрид да разгледа частна жалба, подадена от антикорупционни активисти срещу Бегоня Гомес за предполагаема търговия с влияние и корупция.

Испанската група срещу корупцията "Манос Лимпияс" (Чисти ръце - б.р.) по-рано посочи, че е основала иска си на медийни съобщения и не може да гарантира тяхната достоверност.

Ръководителят ѝ Мигел Бернад уточни, че групата просто е събрала и предала информацията на съдия от "граждански дълг" и отрече действието да е било политически мотивирано.

Санчес, който миналата година осигури още един мандат на своята Испанска социалистическа работническа партия (PSOE) като лидер на коалиционно правителство на малцинството, вчера изненадващо съобщи, че за пет дни се оттегля от обществени задължения и на 29 април ще обяви дали ще подаде оставка.

Испанският премиер намекна за оставка

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

Той определи този ход като "безпрецедентна клевета и тормоз от десницата и крайната десница".

Санчес категорично отрече обвиненията срещу жена си. Самата Гомес не е давала публични изявления.

Бернад, който през 80-те години на миналия век участва в две европейски избори като кандидат за крайнодесния Национален фронт, днес подчерта, че искът не е политически, а "единствено въз основа на журналистически репортажи".

"Манос Лимпияс" поиска от съда да започне разследване на бизнес сделките на Гомес, след като прокуратурата не се е самосезирала, и следователят ще реши дали съобщенията в медиите са верни, или не, обясни той.

Испанският премиер намекна за оставка

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

Съдията, който се занимава с делото - Хуан Карлос Пейнадо, вчера посочи, че ще започне предварително дело, за да разследва дали Гомес е участвала в търговия с влияние и корупция в личния си бизнес.

Високопоставени служители на Социалистическата партия описаха политическия климат като "токсичен", а жалбата на "Манос Лимпияс" като фалшива.

Вариантите пред Санчес са или да остане на поста, или да подаде оставка, което ще доведе или до нов кандидат в долната камара, или до предсрочни избори през лятото. Санчес също може да се подложи на вот на доверие, за да затвърди лидерството си.

Съдия Пейнадо е призовал двама редактори на онлайн медии да дадат показания като свидетели по разследването.