Израелските прокурори обвиниха министър-председателя Бенямин Нетаняху, че третира услугите като "валута" при откриването на съдебен процес за корупция, който заедно с неубедителните избори помрачава шансовете му да остане на поста си, предаде "Ройтерс".

Нетаняху, който отрича всички неправомерни действия по трите дела срещу него, дойде в Окръжния съд в Йерусалим с тъмен костюм и черна защитна маска, като се посъветва тихо с адвокати, докато негови поддръжници и критици проведоха бурни демонстрации отвън.

Нетаняху пледира невинен за корупция при възобновяването на процеса срещу него

Нетаняху пледира невинен за корупция при възобновяването на процеса срещу него

Обвинен е в подкуп, нарушаване на доверието и измама

Той си тръгна, преди да бъде извикан първият свидетел да даде показания.

Междувременно израелският президент Реувен Ривлин започна консултации с партийни ръководители относно това кой може да сформира следващото коалиционно правителство - несигурна работа след изборите на 23 март, които не дадоха ясен мандат нито на десния Нетаняху, нито на неговите опоненти.

"Връзката между Нетаняху и подсъдимите стана валута, нещо, с което може да се търгува", каза прокурорът Лиат Бен-Ари, представяйки така нареченото дело 4000, свързано с предполагаемата връзка на премиера със собствениците на новинарски сайт.

"Тази валута може да изкриви преценката на държавен служител", настоя обвинителят. 

Нетаняху, който е обвинен в подкуп, измама и нарушаване на доверието в първия подобен процес срещу действащ израелски премиер, се определи като жертва на политически мотивиран лов на вещици.

Отлагат за април делото за корупция срещу Нетаняху

Отлагат за април делото за корупция срещу Нетаняху

След изборите, насрочени за 23 март