Британският прокурор Джефри Найс, който е работил в Международния наказателен съд, заяви в интервю за Би Би Си, че руският президент Владимир Путин трябва да бъде съден за военни престъпления по време на войната в Украйна.

Найс, който беше главен прокурор по делото на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, заяви пред радио BBC 4, че обвиненията срещу Путин са "абсолютно ясни". "Това са престъпления срещу човечеството, тъй като цивилни цели никога не бива да бъдат бомбардирани или атакувани по друг начин", казва Найс.

"Няма съмнение, че командната верига води директно до Путин. Това са неговите войници. Най-малкото той знае какво се случва от телевизионните репортажи - както и всички останали. Но той не е заповядал на военните си да се върнат и да започнат разследвания на очевидните престъпления. Той (Владимир Путин, бел.ред.) е виновен.

Найс изрази учудване, че прокурорите и политиците не изразяват това мнение по-открито и свободно, което води до предположение, че в бъдеще Путин може да получи имунитет срещу съдебно преследване в рамките на разследването на следвоенна Украйна.

"Международният наказателен съд, в чиято юрисдикция попада Украйна, все още не е направил никакви изявления относно отговорността на Путин за това престъпление", посочва още Найс.

"Възниква въпросът защо прокурорът не бърза с това. Може би той смята (или му е било внушено), че липсата на обвинения срещу Путин носи политически ползи?". Найд развива тезата, че е напълно възможно някой друг, а не украниската страна, да изготви политическо споразумение, което да включва клауза, че Путин не може да бъде съден. Това би било ужасяваща перспектива, тъй като ще означа, че народът на Украйна ще бъде напълно лишен от правосъдие.

Според Найс е особено важно да се опитаме да съдим Путин, а не отговорност да се търси от отделни служители, защото "моралната отговорност ще бъде установена още на първия етап и след това няма да може да бъде поставяна под въпрос или променяна". Според Найс присъствието на Путин на процеса не е необходимо, процеът може да започне "още утре" и трябва да се води от украинци и на украински език.

Международният наказателен съд (МНС), който разследва престъпленията, извършени по време на войната в Украйна, неведнъж е заявявал, че прави всичко възможно, за да гарантира, че отговорните лица ще бъдат подведени под отговорност.

В отговор на твърденията на Найс Международният наказателен съд заяви, че неговият прокурор Карим Хан работи в Украйна, събирайки доказателства за военни престъпления, и възнамерява да издаде заповеди за арест на отговорните лица, когато има достатъчно доказателства за това.

"Всички твърдения, че прокуратурата или самият прокурор са подложени на външен натиск или влияние, за да забавят разследвания или други действия, са неверни", се казва в изявление на съда.

Руските власти неведнъж са отричали твърденията за военни престъпления. Въпреки многобройните доказателства за обратното, включително тези, регистрирани от международни организации, Москва продължава да твърди, че нанася удари само по военни цели.

Някои страни и организации, включително Украйна, призовават за създаването на специален международен трибунал, който да разследва военните престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия по време на инвазията ѝ в Украйна.

Международният наказателен съд беше създаден преди 20 години, за да разследва геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на агресия. Никой, включително държавните глави, няма имунитет пред нея.

МНС обаче не може да разследва престъплението агресия, освен ако и двете страни в конфликта не са страни по Римския статут - документът, който е в основата на органа. Нито Русия, нито Украйна са ратифицирали Римския статут.