Главните прокурори на щата Мериленд и окръг Колумбия възнамеряват да заведат дело срещу американския президент Доналд Тръмп, пише американското издание "Вашингтон пост".

Прокурорите подозират американския държавен глава в това, че е нарушил разпоредбите за борба с корупцията в конституцията на САЩ и е "получил милиони от чужди правителства".

Тръмп е обвиняван, че не е прекратил управлението на собствения си бизнес след встъпването си в длъжност. По-конкретно, главните прокурори изтъкват, че той получава редовни отчети за финансовото състояние на своите компании.

"Ние завеждаме дело, защото президентът не е предприел необходимите мерки, за да се оттегли от бизнес начинанията си", изтъква прокурор Карл Расин.

Ако федерален съдия задвижи делото, прокурорите на първо място е необходимо да разкрият данъчната декларация на Тръмп, за да се определи степента на чуждестранните сделки в неговия бизнес.

Освен това прокурорите са обезпокоени от дейността на Trump International Hotel, открит в близост до Белия дом през миналата година. Съобщава се, че в този хотел свое мероприятие е провело посолството на Кувейт, въпреки че то първоначално резервирало помещение в хотел Four Seasons. От встъпването в длъжност на Тръмп Саудитска Арабия също няколко пъти резервирала помещения в хотела му.

Това е първото подобно съдебно дело на федерални структури срещу американския президент, отбелязва "Вашингтон пост". Това може да "отвори нов фронт за Тръмп", който вече е разследван за възможни връзки на негови приближени с руското правителство по време на кампанията за президентските избори през 2016 г.