Промени в правителството на Тунис

Автор:

Премиерът на Тунис Хабиб Есид е номинирал 12 нови министри, предаде "Ройтерс". Сред тях са министрите на вътрешните и външните работи и правосъдието. 

Ремонтът на кабинета се прави в опит властите да се справят в борбата с джихадизма и да се засили икономиката на страната. Официално не се съобщава причината за промените, но в края на миналата година премиерът обяви, че това се подготвя. 

Властите взеха решение в края на декември да удължат с още 2 месеца въведеното през ноември извънредно положение в страната, предаде "Ройтерс". Мярката влиза в сила от 24 декември до 21 февруари. 

Припомняме, че на 24 ноември автобус с президентската охрана бе атакуван в столицата. Загинаха 12 души. Отговорност за самоубийствения терористичен акт пое групировката ДАЕШ ("Ислямска държава").

Атаката принуди тунизийските власти да засилят наблюдението и сигурността по границите си и да затвори границата с Либия за 2 седмици, тъй като експлозивите, които са използвани при атаката, са били същите като използваните за направата на самоубийствени колани, донесени незаконно от Либия и иззети миналата година. По-късно границата бе отново отворена. 

Официални източници са изчислили, че 6000 тунизийци са пътували, за да се бият в Ирак, Сирия и Либия, като много искат да се присъединят към редица екстремистки групировки.. 

Webcafe

Избрано

валутни курсове

USD USD

1.83027

CHF CHF

2.00105

EUR EUR

1.95583

GBP GBP

2.27568

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за