Военното правителство, което завзе властта в Нигер, обяви, че е прекратило дипломатическите си отношения с Украйна. Причината е "подкрепата" на Киев за "терористични групи".

Решението влиза в сила незабавно, съобщава АФП.

Нигерската хунта взе това решение след събитията в края на юли в Мали, която също се управлява от военен режим, сключил съюз с Русия: тогава в северната част на страната туарегските бунтовници нанесоха тежко поражение на правителствените войски и руските наемници.

Преди два дни Мали скъса отношенията си и с Украйна. Тези страни, както и Буркина Фасо, станаха съюзници през тази година.

Говорител на Главното разузнавателно управление на Украйна открито заяви, че "бунтовниците са получили необходимата информация и не само информация, която им е позволила да проведат успешна военна операция срещу руските военнопрестъпници".

Украйна разочарована от решението на Мали да прекрати дипломатическите връзки
Обновена

Украйна разочарована от решението на Мали да прекрати дипломатическите връзки

Киев категорично отхвърли обвиненията а Мали в предполагаема "украинска подкрепа за международния тероризъм"

Нигер също така ще призове за свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъди това, което говорителят на правителството Амаду Абдурахман нарече по телевизията "агресия" на Украйна.

Прекъсването на дипломатическите отношения с Мали няма да има сериозни последици за Украйна и няма да се отрази на отношенията й със страните от Глобалния юг, казва Александър Мережко, председател на Комисията по външна политика и междупарламентарно сътрудничество на Върховната рада.