Мали, Нигер и Буркина Фасо, три страни, в които военни правителства, приятелски настроени към Русия, са завзели властта, написаха писмо до Съвета за сигурност на ООН с молба да предприеме "подходящи мерки" срещу Украйна, която направила, според тях, ​​"съзнателен избор в подкрепа на тероризма", съобщава Би Би Си.

Този ход идва след поражението, нанесено на правителствените войски и руските наемници в Мали от бунтовниците туареги. Тогава представител на украинското военно разузнаване каза, че Украйна е предоставила на бунтовниците "информация, и не само информация". След това Мали и Нигер скъсаха дипломатическите отношения с Украйна.

САЩ, Великобритания и Франция имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, така че трите африкански страни не могат да се надяват, че искането им ще бъде изпълнено.

Агенция Франс прес цитира анонимен източник от разузнаването на една от западните страни, който потвърждава, че контактите между малийските бунтовници и украинското военно разузнаване наистина съществуват. Източникът не уточнява каква подкрепа получават бунтовниците от Украйна и категорично изключва украинско присъствие на място.

Украйна съжалява за прекъсването на дипломатическите отношения от Нигер

Украйна съжалява за прекъсването на дипломатическите отношения от Нигер

Киев нарича обвиненията "безпочвени"