Министерството на външните работи на Украйна заяви в четвъртък, че решението на Нигер да прекъсне дипломатическите си отношения с Киев "предизвиква съжаление" и е основано на безпочвени и неверни обвинения, предава Ройтерс.

Хунтата в Нигер обяви във вторник, че действа в солидарност с Мали, която по-рано прекъсна връзките си с Киев заради коментари на украинското военно разузнаване, предполагащи подкрепа за бунтовниците в северната част на Мали.

Украинското външно министерство подчерта, че решението е взето без разследване и предоставяне на доказателства. В изявление министерството каза: "Съжаляваме, че властите на Нигер са решили да прекратят дипломатическите отношения с Украйна, без да проведат каквото и да е разследване на инцидента в Мали или да предоставят каквито и да било доказателства за причините за тази стъпка."

Конфликтът възникна след изказвания на Андрий Юсов, говорител на украинската военна разузнавателна агенция, който заяви, че бунтовниците в Мали са получили необходимата информация за провеждане на атака. В своето изявление украинското министерство отхвърли обвиненията за подкрепа на международния тероризъм и ги определи като безпочвени и нереални.

Бунтовниците туареги твърдят, че са убили най-малко 84 руски наемници от групата "Вагнер" по време на боевете през юли, което изглежда е най-тежкото поражение за групата от началото на присъствието й в Мали от преди две години. Групата "Вагнер" играеше важна роля във войната в Украйна до миналата година, когато нейните сили се разбунтуваха в Русия, а лидерът й загина в самолетна катастрофа месец по-късно.

В същото време Украйна е въвлечена в тежки боеве с Русия в третата година от пълномащабното нахлуване на Москва и се опитва да спечели международна подкрепа, особено в страните от Глобалния юг.

Украйна разочарована от решението на Мали да прекрати дипломатическите връзки
Обновена

Украйна разочарована от решението на Мали да прекрати дипломатическите връзки

Киев категорично отхвърли обвиненията а Мали в предполагаема "украинска подкрепа за международния тероризъм"