Заместник-ръководителят на руската окупационна администрация в Нова Каховка (Херсонска област в Украйна, която е под руски контрол) Виталий Гура, който беше ранен тежки при покушение тази сутрин, е починал. Проруският блогър Юрий Кошкин беше един от първите, които съобщиха за това в своя канал в Telegram. Същата информация се потвърждава и от руската държавна агенция ТАСС.

Съобщава се, че след покушението Гура е бил евакуиран в Крим за помощ, но е починал по пътя.

Опитът за убийство на Виталий Гура е извършен в събота сутринта близо до дома му. Неизвестен мъж е стрелял с пистолет "Макаров" по служител на проруската администрация, съобщиха медиите. На мястото на инцидента са открити гилзи. След нападението Гура е настанен в реанимация в тежко състояние.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление

В четвъртък, 4 август, стана ясно, че ръководителят на проруската администрация в Херсон Владимир Салдо е бил хоспитализиран. В петък се появиха съобщения, че той е в тежко състояние и е поставен в медикаментозна кома.

От администрацията на Херсон обаче побързаха да отрекат това.

По-късно медиите съобщават, че Салдо ще бъде отведен в Научноизследователския институт "Склифосовски" в Москва, като според една от версиите Салдо е бил отровен. В четвъртък обаче той обясни влошаването на здравето си с последиците от коронавирус. Състоянието на Салдо в момента остава неизвестно.

Руската армия се готви да защити окупираните Херсонска и Запорожка област

Руската армия се готви да защити окупираните Херсонска и Запорожка област

Запорожката област е уязвимо място на руските войски в Украйна