Хаотични сцени в долната камара на американския конгрес (Камарата на представителите) се разиграха, след като конгресмени от Демократическата партия са организирали протестна демонстрация, настоявайки да бъде гласувано законодателство за контрол върху оръжията, съобщава БиБиСи.

Протестът идва след скорошната кървава баня в Орландо, най-смъртоносната стрелба в историята на САЩ.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън се е опитал да възстанови реда, но бил посрещнат със скандирания „няма закон, няма прекратяване (на протеста)!”.

Конгресмените от Републиканската партия са изключили телевизионните камери в конгреса, но демократите са продължили да предават на живо от залата чрез телефоните си.

Предаванията, излъчени от мрежата C-Span, технически нарушават правилата на конгреса, но конгресменът от демократите Скот Питърс, който предавал на живо чрез приложение за телефон, коментирал, че протестната демонстрация нарушава правилата така или иначе.

Протестът на демократите идва след стрелбата на 12 юни, когато Омар Матийн, който положи клетва за вярност към терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”), изби 49 души в нощния гей клуб „Пулс” в Орландо, щата Флорида.  

В сряда вечерта 168 конгресмени от демократите от общо 188, както и 34 сенатори от общо 44 са участвали в протеста, като са били насядали по пода в залата.

След като протестът е стигнал 10-ия си час, Райън се е опитал да възстанови контрола, прекъсвайки заседанието, а след това е възобновил работата на законодателния орган с други задачи, но не и със закона за контрол върху оръжията.

Той ударил с парламентарното чукче и се е опитал да пренебрегне изблиците, но на фона на крясъците на демократите „Срам! Срам!” той напуснал подиума.

Тогава демократите започнали да пеят "трябва да победим" и са вдигнали имената на жертвите от Орландо.

При това в залата в Конгреса настъпил хаос, като републиканци и демократи започнали да си крещят едни на други.

Представители на демократите вкарали в залата спални чували, възглавници и одеала, други донесли понички за колегите си.

Пред конгреса няколкостотин защитници на контрола върху оръжията са се били събрали, за да изразят подкрепа за демократите, скандирайки „дръжте се” и „вършете си работата”.  

Ситуацията се е успокоила чак около 1:30 часа през нощта тамошно време, като конгресът е възобновил заседанието си в 2:30 часа.

Протестната демонстрация на демократите е била водена от конгресмена Джон Люис, който е ветеран от движението за граждански права от 1960-те години.

Президентът Барак Обама е благодарил на Люис в „Туитър” „за водещата роля по въпроса с насилието с оръжия, когато имаме нужда от него най-много”.

Пол Райън отхвърли протеста като PR трик. Той бил категоричен пред СиЕнЕн, че няма да допусне гласуване на закона за контрола върху оръжията в Конгреса.

„Те знаят, че ние няма да допуснем закон, който отнема гарантираните от Конституцията права на индивидите без... справедлив процес”, коментирал Райън.