Поддръжници на опозиционната Демократическа партия на Албания протестираха срещу правителството в понеделник, докато парламентарна комисия обсъждаше дали да отнеме имунитета от съдебно преследване на лидера на партията, бившия премиер Сали Бериша, съобщава АП.

Кордони от полицейски служители обградиха сградата на парламента в понеделник, докато комисията обсъждаше искането за сваляне на имунитета на Бериша. Протестът приключи мирно след 80 минути.

Миналата седмица прокурорите поискаха от депутатите да лишат Бериша от депутатския му имунитет, тъй като той не е изпълнил заповедта да им се явява на всеки две седмици и да не пътува в чужбина, докато е разследван за корупция.

Албанският парламент изключи за 10 дни експремиера Бериша

Албанският парламент изключи за 10 дни експремиера Бериша

След 2 заседания, приключили за минути след сблъсъци

Всичките шестима членове на комисията по имунитета, включително един от опозиционна групировка, гласуваха в подкрепа на парламентарно гласуване в четвъртък. Четирима депутати, които подкрепят Бериша, не участваха в срещата. 

В края на протеста в понеделник Бериша призова поддръжниците си да демонстрират отново в четвъртък и всяка следваща седмица пред парламента.

"Ние сме и ще останем борци за свобода до деня на нашата победа, на стрелба, сваляне на такъв режим, който унищожава албанците", каза той.

Обвиниха в корупция бившият премиер на Албания Сали Бериша

Обвиниха в корупция бившият премиер на Албания Сали Бериша

Освен това му е забранено и да напуска страната

79-годишният Бериша беше обвинен в корупция през октомври за предполагаема злоупотреба с поста си, за да помогне на зет си Джамарбер Малтези да закупи земя в Тирана, собственост както на частни лица, така и на министерството на отбраната, и да построи 17 жилищни сгради върху имота.

И Бериша, и Малтези обявиха, че са невинни, твърдейки, че случаят е политически ход на управляващата лява Социалистическа партия на премиера Еди Рама. Бериша каза, че смята исканията на прокурорите той да се явява редовно на властите и да остане в Албания за противоконституционни.

Социалистите държат 74 от 140-те места в парламента - достатъчно, за да приемат повечето закони. От октомври насам депутатите от Демократическата партия редовно прекъсват сесиите за гласуване, за да протестират срещу това, което според тях е все по-авторитарното управление на социалистите.

Миналия месец те запалиха факли и натрупаха столове в средата на залата в момента, в който Рама седна на мястото си, за да гласува бюджета за следващата година.