Противници на пристигането на мигранти във Финландия от движението "Закрийте границите!" (Rajat kiinni!) протестират в центъра на Хелзинки, предаде ТАСС.

На площада "Кансалайстори" се събраха няколко десетки души, които държат в ръце финландския флаг.

Провеждането на днешната акцията беше известно преди седмици, затова върху асфалта, вероятно привърженици на противното мнение, са написали преди време: "открийте границите".

Участниците в акцията твърдят, че финландците трябва да обръщат повече внимание на нуждите на собствените си граждани, отколкото на мигрантите. "Центровете са за прием на финландските бездомни, терористите - вън от Финландия!", гласи един от плакатите в близост до сцената, на която са организаторите.

"Центровете за прием предпочитат да приемат мигранти, а не бездомни. Една и съща е ситуацията в цялата страна. Мигрантите искат по-лек живот и без труд да получават пари", заяви една от протестиращите. "Сирийци сред бежанците у нас са само няколко процента. Нужно ни е да се притесняваме за себе си, не за бежанците-туристи", допълни тя.

По мнението на организаторите, шансовете на бежанците за по-нататъшна интеграция в страната са слаби - около 40% от тях могат да се присъединят към "паралелно съществуващото общество". Протестиращите заявяват, че са обезпокоени от плановете на ЕС да въведат безвизов режим за Турция, която само: "Ще получава от Евросъюза различни преимущества".

Някои от протестиращите изказаха недоволство от работата на министъра на вътрешните работи Петер Орпо, който "предоставя лъжлива информация за ситуацията с пребиваването на бежанци в страната". Те намекнаха също така, че министърът "обезпечава работата на съпругата си", която е сътрудник на компания, занимаваща се с помощ на бежанците.

"Финландия преди всичко трябва да затвори границите си! Да излезем от ЕС!", скандираха участници в акцията.

Протестът преминава без произшествия. Хората планират по-късно да има шествие в центъра на Хелзинки.

По данни на миграционната служба във Финландия през 2015 година са пристигнали 32,5 хиляди мигранти от различни страни, основно от Ирак. Още през 2014 година търсещите убежище са били около 4 хил. Души.

Болшинството от бежанците са пробили през шведско-финландската граница, мнозина са избрали други маршрути - с ферибот от Германия и през границата с Русия, на север в Лапландия. По оценка на финландските власти, отказ от предоставяне на убежище може да получат две трети от тези 32,5 хил. пребиваващи.