Националният марш на реинтеграцията (NRM) се събра в близост до Хайд Парк и трябваше да завърши на площада пред Парламента, докато подкрепящите го шофьори натискаха клаксони, съобщи АФП.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Пътят към присъединяване към ЕС започва тук" и "Присъединете се, радвайте се".

Движението подкрепя завръщането към членството в ЕС, което Великобритания напусна, след като гласува за Брекзит на референдума през 2016 г.

Споразумението за напускане беше договорено по време на премиерството на бившия консервативен министър-председател Борис Джонсън и влезе в сила през 2021 г., като за 2025 г. е предвидено преразглеждане.

Питър Кор, лидер и съосновател, заяви, че е решил да организира шествието, тъй като "имал чувството, че всички са се отказали" от каузата.

"Брекзит беше огромна грешка, всички ние - особено работническата класа и по-бедните хора - плащаме за нея и трябва да направим нещо по въпроса", каза Корр, шофьор на камион от централния английски град Дерби, пред местната информационна агенция PA.

Протестиращата Рейчъл Ашли, която носеше очила с големи звезди, заяви пред АФП, че е "просто абсолютно бясна" заради Брекзит.

Лидерът на лейбъристите обеща "сериозно" предоговаряне на Брекзит

Лидерът на лейбъристите обеща "сериозно" предоговаряне на Брекзит

Според него Великобритания "е обърнала гръб на света"

"Познавам хора, които са крайно унили. Те са толкова дълбоко засрамени.... че са ги изиграли като глупаци", каза тя.

Друга критичка на Брекзит, Франсис Смит, 68-годишна пенсионерка, заяви, че се възприема като европейка.

"Да ми се отнеме това е порочно", каза тя.

В петък лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър беше принуден да отрече, че иска да се присъедини отново към ЕС, след като неотдавнашни коментари накараха управляващите консерватори да го обвинят, че иска да "разтури Брекзит".

Тереза Мей защити споразумението си за Брекзит

Тереза Мей защити споразумението си за Брекзит

Според нея то било по-добро от постигнатото от Борис Джонсън

Стармър настоява, че няма аргументи за връщане към ЕС, митническия съюз или единния пазар.пЛидерът на либералдемократите, четвъртата по големина партия в парламента, също заяви, че гласоподавателите вече не "говорят за Европа" по домовете си. Преди това либералдемократите бяха обещали да "спрат Брекзит". "Искаме Великобритания да се върне в сърцето на Европа, но също така сме реалисти, че това ще отнеме известно време", заяви Ед Дейви преди годишната конференция на партията си в събота.