Стотици протестиращи дефилираха в южния германски град Гармиш-Партенкирхен в неделя, близо до мястото, където се срещат лидерите на страните от Г-7, за да настояват за действия срещу изменението на климата, съобщи "Ройтерс".

Лидерите на Г-7 в неделя започнаха тридневна среща на върха, която ще бъде доминирана от войната в Украйна.

Путин и Г-7 се обвиниха взаимно за инфлацията и продоволствената криза

Путин и Г-7 се обвиниха взаимно за инфлацията и продоволствената криза

Руският президент настоя да не се сочи с пръст операцията на Москва в Украйна

Протестиращите са носели плакати с надписи като  "Глобално правосъдие, спасяване на климата вместо въоръжаване" и "Спрете да изгаряте нашата планета".

Демонстранти са споделили пред медиите, че не всичко, което световните лидери приемат е добро за хората, както и че искат гласът на младите да се чуе. 

Очакваше се около 1000 души да участват в протеста, но полицията съобщи, че на демонстрацията в неделя са дошли около 250 души.

"Предполагаме, че вероятно ще има още. Но ще трябва да изчакаме и да видим", каза говорителят на полицията Каролин Енглерт пред Ройтерс.

Освен тях, група протестиращи жени развяващи украински знамена, е провела проукраински митинг в кулоарите на протестите на Г-7, призовавайки за пълно ембарго срещу Русия.

Около 4000 души дефилираха в Мюнхен в събота, призовавайки лидерите на Г-7 да предприемат действия за борба с бедността, изменението на климата и глада в света.

Украйна поиска от Г-7 още оръжия и санкции срещу Русия

Украйна поиска от Г-7 още оръжия и санкции срещу Русия

Кулеба зове за победа над "болния руски империализъм"

Активисти на Грийнпийс изпратиха послание за мир и борба с изкопаемите горива до срещата на върха на Г-7.

В понеделник на малка група протестиращи ще бъде позволено да проведат митинг на 500 метра от замъка, където се провежда срещата на върха.