Тълпа протестиращи се опитаха да съборят статуята на бивш президент на САЩ близо до Белия дом снощи, като полицията отговори с лютив спрей, за да разпръсне нови демонстрации, избухнали в американската столица Вашингтон, съобщава "Франс прес".

Вълна от национални протести, призоваващи за расова справедливост, обхвана САЩ след смъртта на 25 май на 46-годишния чернокож Джордж Флойд, убит от бял полицай в град Минеаполис, щата Минесота.

Снощи стотици протестиращи бяха отблъснати от най-малко 100 служители на реда, след като те метнаха въжета около статуята на Андрю Джаксън, предизвикващия разногласия седми президент на САЩ, в парка "Лафайет Скуеър" край Белия дом.

Думата "убиец" беше изписана със спрей върху каменния постамент на статуята, свидетелства репортер на АФП от мястото.

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

Дошло му било времето да бъде премахнат

Джаксън, който е на власт от 1829 до 1837 г., е притежавал повече от 500 роби през живота си и е бил ключова фигура в принудителното преместване на близо 100 000 индианци, известно като "Пътят на сълзите".

"Имахме въжета, вериги, макара за дърпане, и щяхме да закачим това и да съборим статуята", разкри пожелал анонимност 20-годишен протестиращ.

"Полицията ни нападна. Те взеха закона в свои ръце", каза за "Франс прес" 52-годишният чернокож Реймънд Спейн, чистещ очите си с физиологичен разтвор.

Хеликоптер кръжеше над събралите се стотици хора на току-що преименувания площад "Животът на черните е от значение", докато униформени са продължили да използват лютив спрей, за да разпръснат протестиращите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува протестиращите, като написа в профила си в "Туитър": "Множество хора, арестувани във Вашингтон заради позорния вандализъм в парка Лафайет срещу великолепната статуя на Андрю Джаксън, в допълнение към оскверняването на фасадата на църквата "Сейнт Джон" от другата страна на улицата."

Той също така предупреди, че вандализирането на статуята може да бъде наказуемо със затвор.

Местни медии съобщиха, че няколко души са били арестувани близо до площад "Лафайет" по-рано вчера, след като полицията се е опитала да разчисти палатков лагер. Това не е било свързано с опита за събаряне на статуята на Джексън.

По-рано този месец полицията разпръсна мирна демонстрация на площад "Лафайет" малко преди Тръмп да излезе от Белия дом, за да се снима с Библията пред историческата църква "Сейнт Джон", повредена от палеж предишната вечер.

Сблъсъкът заради статуята на Джаксън е част от най-новата тенденция в протестите: разрушаване на статуи и паметници на лица, свързани с расисткото минало на САЩ.

Първоначално протестиращите се съсредоточиха върху генерали от Конфедерацията, като статуята на Робърт Лий в Ричмънд. В петък демонстранти във Вашингтон събориха статуя на Албърт Пайк - единствената статуя на генерал от Юга по време на гражданската война в столицата на страната.

Но светлината на прожекторите започна да се измества към фигури от историята на САЩ, смятани по-рано за недосегаеми, включително отците основатели Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън, като и двамата са били собственици на роби.

Друга статуя на Джаксън беше вандализирана с червена боя по-рано вчера в град Джаксънвил, щата Флорида, като градът носи името именно на президента.

Тръмп даде безкомпромисни инструкции на местните лидери, конфронтиращи се с протестите, като каза на властите да "доминират улиците", докато той не се застъпва за масирано разполагане на сили за налагане на ред.

Той също така заплаши, че ще задейства рядко използвания Закон за потушаване на въстания от 1807 г., което би означавало разполагане на въоръжените сили на американска територия.