Конният паметник на бившия президент на САЩ Теодор Рузвелт на входа на Американския природонаучен музей в Ню Йорк е взето решение да бъде демонтиран, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на изявление на директора на институцията и градските власти.

Бронзовият паметник на американския президент, който е на власт от 1901 до 1909 г., е издигнат през 1940 година. Паметникът се състои от три основни елемента: Рузвелт седи на коня, индианец върви от едната страна на коня, а от другата - африканец.

Протестиращи унищожават и поругават статуи на Христофор Колумб в САЩ

Протестиращи унищожават и поругават статуи на Христофор Колумб в САЩ

Статуя в Бостън е обезглавена, в Ричмънд е надраскана, подпалена и хвърлена в езеро

Изданието отбелязва, че решението за премахване на паметника е било взето от музея, с което са се съгласили властите на Ню Йорк, които притежават правата върху него. Активисти са се противопоставяли на този паметник в продължение на много години. Той стана, както мнозина смятаха, символ на колониалната експанзия и расовата дискриминация, уточнява "Ню Йорк таймс".

Решението за демонтиране на статуята е взето на фона на протестите срещу расизма в САЩ. В същото време музеят винаги е защитавал и съхранявал подобни предмети от миналото, въпреки факта, че те биха могли да бъдат "крайно двусмислени", посочва още изданието.

"Разрастващото се движение за расова справедливост, възникнало след убийството на Джордж Флойд, през последните седмици дълбоко трогна музейната общност. Наблюдаваме как страната и светът все повече обръщат внимание на паметниците, тези разрушителни и мощни символи на системния расизъм ... Просто казано, неговото време дойде (на паметника на Рузвелт, б. р.) да бъде премахнат ", каза пред вестника директорката на музея Елън Фатър.

Вирджиния премахва паметника на генерал Робърт Лий от Конфедерацията

Вирджиния премахва паметника на генерал Робърт Лий от Конфедерацията

Демократът Ралф Нортъм ще даде пресконференция, на която се очаква да обяви

В същото време тя увери, че музеят нямал нищо против самия Рузвелт. В чест на бившия американски президент, с когото историята на музея е тясно свързана, беше решено да се кръсти Залата за биоразнообразие на музея.

В изявление кметът на Ню Йорк Бил де Блазио отбеляза, че музеят е поискал премахването на конната статуя на Рузвелт, тъй като чернокожият и индианецът са представени така, сякаш са "поробени и расово непълноценни". Праправнукът на Рузвелт, който е попечител на музея, излезе с изявление, в което одобри премахването на паметника.

"Светът не се нуждае от паметници, старинни предмети, останали от миналия век, които не отразяват нито ценностите на човека, чиито заслуги искат да отбележат, нито ценностите на равенството и справедливостта", настоява Теодор Рузвелт IV.

Макконъл отхвърли искането на Пелоси за премахване на паметници от Капитолия

Макконъл отхвърли искането на Пелоси за премахване на паметници от Капитолия

Наши президенти са притежавали роби, напомни той

Източници са казали пред вестника, че съдбата на паметника след демонтирането все още е неизвестна, а също така не е известно какво ще има на неговото място.

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се противопоставя на премахването на паметника на Теодор Рузвелт пред Музея за естествена история в Ню Йорк, предаде "Ройтерс".

В целите САЩ, на фона на протестите след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от полицаи, започна спонтанно събаряне на паметници, свързани с Конфедерацията по време на Гражданската война. Това засегна и статуите на откривателя на Америка Христофор Колумб, когото леви активисти обвиняват в геноцид над коренното население на Америка.

Проверка на паметниците в Лондон след събарянето на статуя на търговец на роби

Проверка на паметниците в Лондон след събарянето на статуя на търговец на роби

Комисията за различията в публичната среда ще разгледа възможността