Кметът на Лондон Садик Хан създава комисия за проверка на паметниците в столицата, след като протестиращи от международното движение за човешки права Black Lives Matter ("Животът на чернокожите е от значение") събориха статуя на търговец на роби в Бристъл, информира "Политико".

Комисията за различията в публичната среда ще разгледа възможността за увеличаване представителството на чернокожите и етническите малцинствени групи, жените, ЛГБТ общността и хората с увреждания.

"Когато погледнете обществената среда - имената на улиците, площадите и стенописите - няма само търговци на роби, които аз мисля, че трябва да бъдат премахнати, и Комисията ще ни посъветва за това, но ние нямаме достатъчно представителство на чернокожите, жените, тези от ЛГБТ общността", каза Хан пред радио Би Би Си.

В неделя протестиращи срещу расизма участваха на демонстрация в пристанищния град Бристъл. Те събориха статуя на търговеца на роби от XVII век Едуард Колстън и я хвърлиха на пристанището, което предизвика широк дебат за паметниците в страната.

Хан добави, че протестиращите трябва да спазват законите и се обяви против масовите протести заради риска от разпространение на коронавируса, но подчерта, че Лондон трябва да има национален паметник за робството, както и повече статуи "на хора, които отразяват нашето общество".

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън описа събарянето на статуята на Колстън като "престъпен акт".